Gemakzuchtige horrorfilm waarvan de schrikeffecten vooral van de geluidsband komen.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Horrorfans hebben dit jaar nog weinig reden tot juichen gehad. Het jaar begon weliswaar verrassend met het geslaagde The Grudge, maar vervolgens kwamen prutfilms als Blade Trinity, Exorcist: The Beginning, Hide and Seek, Ring 2 en Cursed. Over Constantine en White Noise waren de meningen verdeeld, maar niemand kan verdedigen dat het potentiële klassiekers zijn.

Boeman

Ook Boogeyman stemt weinig vrolijk, met een gegeven dat om te beginnen weinig origineel is. Een proloog toont het jeugdtrauma waarmee de hoofdpersoon (Barry Watson) zal gaan worstelen. Tijdens een stormachtige nacht lijkt het te spoken in zijn jongenskamer, tot ergernis van zijn vader. Die krijgt vervolgens zijn trekken thuis wanneer hij door de Boeman uit de titel in de kast wordt getrokken, voor de ogen van de achtjarige Tim.

Vijftien jaar later is de kleine Tim volwassen maar nog steeds bang voor kasten, ondanks een behandeling door een jeugdpsychiater. Thuis heeft hij alle deuren eraf gehaald en naar zijn ouderlijk huis is hij niet meer geweest. Wanneer zijn moeder overlijdt ziet hij zich genoodzaakt om nog één keer een bezoek te brengen aan het vervallen huis, om zijn spullen op te halen. En zijn voormalige kinderpsychiater raadt hem aan een nacht in het huis door te brengen om van zijn trauma te genezen.

Ooraanslag

Een fijn advies; had ze zelf in een krakend huis met klapperende deuren durven slapen? Maar de passieve Tim laat zich als een lam naar de slachtbank voeren. In zijn eentje nog wel, al duikt er iets een buurmeisje op, tevens een jeugdvriendin en vervolgens een raadselachtig meisje. En daarna worden uit armzalig effectbejag beproefde alle horrortechnieken aangesproken om iets van spanning op te roepen. Daarbij wordt vooral een aanslag op de oren gedaan, middels plotselinge geluiden. Dat mist zijn effect niet, maar heeft (net als vorige week bij White Noise) niets met suspense te maken. Want zelfs bij een rustig voortkabbelende komedie als Hitch zou u nog in uw stoel opspringen als de volumeknoop ineens omhoog werd geschoven. Test zelf maar: doe uw ogen dicht en Boogeyman lijkt zowaar eng; bedek uw oren en u verveelt zich terecht suf.

Het Parool: "overtuigt op psychologisch vlak geen moment (..) opmerkelijk bloedeloos"
De Volkskrant: "fraaie boeman zonder inhoud (..) vaak behoorlijk doeltreffend en amusant"
In 50 zalen