Nicole Kidman als Russische bruid

In de parodie Not Another Teen Movie wordt het cliché van het meisje met paardenstaart en bril als het summum van suf beschouwd. Dit stereotype heeft ook een mannelijke tegenhanger: de geremde jongen met het loser-kapsel die zijn overhemd een knoopje te hoog dicht doet.

Voor beide types geldt dat een bezoek aan kapper en lenzenboer al een heel verschil zou maken. Kantoorpik Ben Chaplin zoekt in
Birthday Girl

Seksuele avances

Maar ook Nicole ziet er niet uit als Nicole: ze speelt namelijk een slecht opgemaakt Russische post-orderbruid die rookt als een ketter. De control freak wil haar dan eigenlijk meteen terugsturen, maar laat zich ompraten door haar seksuele avances. En zo vormen ze een gelukkig stel, totdat er ineens twee vrienden van Nicole komen opdraven.

Het aardige van Birthday Girl is dat uit een grabbelton van clichés (de Russen die op bezoek komen zijn uiteraard luidruchtige drinkebroeders) een redelijke komedie naar boven wordt gehaald. Zo is het grappig om te zien hoe Chaplin en Kidman stiekem elkaars spullen doorsnuffelen.

Chaplin weet zijn karikatuur steeds menselijker te maken, hoewel zijn ongemak voelbaar blijft. En Kidman is zelfs in het Russisch onweerstaanbaar, maar dat kan aan haar Australische accent liggen.

Geen hoogvlieger, wel een aardige komedie.

Het ParoolAD

In 9 zalen