Mean Creek - Jacob Aaron Estes

Fraai drama over een groepje tieners dat de plaaggeest in hun klas een lesje wil leren, maar zich halverwege bedenkt.

Als een volleerd estafetteloper heeft de 15-jarige Rory Culkin het acteerstokje van zijn oudere broers overgenomen. De films van zijn beroemdste broer, Macauley, gaan tegenwoordig rechtstreeks naar de videotheek, zoals Party Monster en het aardige Saved!. En van Kieran Culkin is sinds het briljante Igby Goes Down (2002) niets meer vernomen.

Intussen wisselt Rory goede rollen in kleine meesterwerken (You Can Count On Me) af met rollen in degelijke kassuccessen (Signs). Mean Creek valt in de eerste categorie, want het is weer een schitterende film met geweldig acteerwerk.

Bully

Rory speelt Sam, een jongen die op school in elkaar geslagen wordt door een zogenaamde bully, een pestkop. Deze vetzak, George, zou normaal zelf de pispaal op het schoolplein zijn, maar hij gooit zijn gewicht in de strijd en heeft bovendien rijke ouders. Sam laat zich door zijn verveelde oudere broer Rocky opstoken om George eens een gevoelig lesje te leren en Sams prille vriendinnetje Millie vindt ook dat Sam zich niet op zijn kop moet laten zitten.

Zo rijpt bij Sam en Rocky het snode plan George uit te nodigen voor een zogenaamd verjaardagstochtje op een boot en hem vervolgens op een verlaten plek in zijn nakie achter te laten. Clyde, een jongen die door George gepest wordt omdat hij door twee homo's wordt opgevoed, doet graag mee aan het plan, net als de stoere Marty. Een plan waarvan Millie aanvankelijk niet op de hoogte is.

Sympathie

Maar nog voordat de boot op de 'mean creek' uit de titel per auto bereikt is wringt er iets. Dat George met een gigantisch verjaardagscadeau komt aanzetten kan nog worden afgedaan met zijn rijke ouders. Maar George blijkt buiten het schoolplein vooral een zielige jongen, met een leerstoornis. Hij is weliswaar erg aanwezig met zijn videocamera en vaak irritant luidruchtig, maar dat geldt wel voor meer van de tieners aan boord.

Sam wil het plan George te straffen laten varen, kortom: gewoon uit varen. Zijn broer krijgt hij uiteindelijk mee, maar Marty peinst er niet over. En de nietsvermoedende, schreeuwerige George verspeelt tijdens het boottochtje voortdurend de sympathie van de andere aanwezigen én van het publiek.

Stand By Me

Dat laatste is een van de knappe aspecten van Mean Creek: als kijker verschuift je sympathie voortdurend van de ene naar de andere tiener. Dat er iets broeit tijdens het ogenschijnlijk onschuldige boottochtje maakt de film ook onverwacht spannend. Gaat het onvermijdelijke gebeuren, of toch niet? En wat gebeurt er daarna?

Dat de spanning voelbaar blijft is te danken aan het intelligente script, maar vooral aan de sterke acteerprestaties van de jonge cast. De jonge acteurs en de bedrieglijk zomerse sfeer doen denken aan Stand By Me, en dat is zeker als compliment bedoeld. Het Parool: "psychologische lowbudget-thriller rond een uit de hand gelopen boottochtje is een zeldzaam lichtpuntje"
De Volkskrant: "zorgvuldig gefilmde aanloop naar wraak (..) knap spel van jonge acteurs"
In 7 zalen

Tip de redactie