Assault on Precinct 13 - Jean-François Richet (video)

Een afgedankt politiebureau wordt op een koude oudejaarsavond belegerd. Remake van de John Carpenter-film uit 1976, met Ethan Hawke en Laurence Fishburne.

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Voormalig undercover-agent Jake Roenick (Ethan Hawke) heeft een suffe bureaubaan gekregen sinds hij bij een mislukte operatie gewond en getraumatiseerd raakte. Het politiebureau waar hij werkt is al net zo aftands, en staat ook op de nominatie om gesloten te worden. Desondanks krijgt Roenick op een koude oudejaarsavond een hoge gast in zijn maag gesplitst, de gangster Marion Bishop (Laurence Fishburne), die een agent heeft vermoord. Dat zo'n belangrijke crimineel in een plakband-kantoortje wordt gedumpt lijkt onwaarschijnlijk, maar er blijkt een geheime reden voor te zijn.

Ingesneeuwd

Foute agenten zien namelijk liever niet dat Bishop naar de rechtbank gaat, vergezeld van duurbetaalde advocaten. Ze leggen hem liever meteen het zwijgen op en belegeren daarom het ingesneeuwde bureau, waar slechts een handjevol aanwezigen zijn: Roenick, een collega (Brian Dennehy) die vlak voor zijn pensioen zit, een sletterige secretaresse (Drea de Matteo, bekend van The Sopranos) én de vrouwelijke therapeute van Roenick (Maria Bello), die op oudejaarsavond nog even bij haar cliënt langs ging. Plus nog een handjevol geteisem in de verouderde cellen. Maar daar doet Roenick graag een beroep op, wanneer de belegering serieuze vormen aanneemt.

Western

Toen John Carpenter in 1976 zijn Assault on Precinct 13 maakte, baseerde hij zich losjes op Rio Bravo (1959), een western waarin sheriff John Wayne zijn gevangenis tegen een belegering verdedigd. Dat gegeven bleek moeiteloos over te hevelen naar het heden: Carpenter maakte er een belegerd politiebureau van, Precinct 13.

Die klassieke actiefilm is nu gemoderniseerd, en dat levert meteen een modern probleem op. Want in de versie uit 1976 kon het hele politiebureau nog moeiteloos van de buitenwereld worden afgesneden door de telefoondraden door te snijden. In de nieuwe versie moet ook een oplossing worden bedacht voor het niet functioneren van mobiele telefoons, én het afwezig zijn van internet of ook maar een fax. Dat maakt de isolatie van Precinct 13 een stuk minder overtuigend, ondanks de sneeuw.

Maar wie bereid is daar overheen te stappen heeft aan Assault een pittige actiefilm met een opvallende bodycount. Want iedereen, ook de hoofdrolspelers, loopt voor de verandering de kans in een kogelregen te sneven. En dát is al een stuk waarschijnlijker.

Het Parool: "ontbeert de intensiteit van de schokkende voorganger."
De Volkskrant: "brave remake van cultklassieker (..) op zijn best wisselvallig"
In 51 zalen

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie