De Amerikaanse acteur Kevin Spacey (58) wordt door meerdere mannen beschuldigd van seksuele intimidatie en misbruik. 

De beschuldigingen aan het adres van de gevierde acteur kwamen aan het rollen toen Anthony Rapp onthulde dat hij als 14-jarige was belaagd op een feestje door Spacey, die toentertijd 26 was.

Spacey kon zich daar niets van herinneren, maar bood wel excuses aan middels een bericht op Twitter. Het was voor de acteur bovendien de eerste keer dat hij openlijk zei homoseksueel te zijn. De acteur laat via zijn woordvoerder in een korte verklaring weten "hulp te gaan zoeken" naar aanleiding van de onthullingen. 

Hitserie House of Cards, waarin Spacey de hoofdrol speelt én die hij mede produceert, is een van de boegbeelden van de streamingdienst Netflix. Zij reageren een dag later op de zaak: Netflix en de producent van de serie zijn "geschokt en verontrust" over de onthulling.

Een paar dagen later laat de streamingdienst weten dat zij de samenwerking met Spacey per direct stopzetten. De serie krijgt nog een zesde seizoen, zonder Spacey, en zal daarna eindigen. Het einde van de serie staat formeel los van de beschuldigingen aan het adres van Spacey. 

Niet alleen het einde van zijn werk voor Netflix wordt bepaald door de beschuldigingen, ook wordt de acteur achteraf nog uit de film All the money in the world geschreven. Een unicum in de filmindustrie: alle opnames worden opnieuw gedaan, zonder Spacey en met Christopher Plummer die hem vervangt.

Het schandaal heeft ook andere gevolgen. De organisatie die de Emmy Awards uitreikt, maakt bekend dat de uitreiking van de oeuvreprijs die Spacey in november zou krijgen, niet doorgaat. Dit zou vanwege alle onthullingen niet gepast zijn.

Zowel de Britse politie als de politie van Los Angeles werken aan een onderzoek naar aantijgingen van seksueel wangedrag door Spacey. 

Vermeende slachtoffers

Inmiddels hebben diverse mannen zich in de media als slachtoffer gemeld. Onder hen zijn mannen die anoniem wensen te blijven, onder wie een voormalig acteur die zegt op 15-jarige leeftijd door Spacey te zijn verkracht. De twee zouden een relatie hebben, maar Spacey drong zich zonder wederzijdse toestemming op aan de jongen.

Een ander anoniem slachtoffer zegt op minderjarige leeftijd bij Spacey op de bank te hebben gelogeerd, maar dat hij wakker werd naast de acteur die hem knuffelde. 

Een journalist die niet met zijn naam in de media wil, vertelde aan Buzzfeed dat hij na een interview met Spacey in 2000 door de acteur werd aangerand. Hij was in een café met Spacey en toen hij naar huis wilde gaan, omdat hij genoeg had van de opdringerige Spacey, kwam de acteur hem achterna. Spacey begon de journalist uit te schelden en noemde hem een lafaard dat hij niet met hem naar bed wilde.

Een masseur beweert dat de gevallen acteur hem in 2016 onder meer dwong tot het aanraken van zijn geslachtsdelen. Het voorval zou hebben plaatsgevonden in een huis in Malibu, een voorstad van Los Angeles. "Zijn gedrag was extreem en buitensporig", aldus de aanklager. "Spacey handelde met totale minachting voor de gevoelens van de aanklager." De masseur zou door het incident kampen met mentale problemen. 

Dit zijn de andere mannen die zeggen misbruikt te zijn door Spacey:  

Anthony Rapp

Als 26-jarige zou Spacey geprobeerd hebben seks te hebben met de destijds minderjarige acteur Anthony Rapp. Hij zegt dat de Oscarwinnaar tijdens een feestje in 1986 bovenop hem klom. De Star Trek: Discovery-acteur was toen veertien. "Hij tilde me op, legde me op bed en klom bovenop me, op een seksuele manier," aldus Rapp. Hij duwde de acteur van zich af en verliet het appartement hevig geschrokken.

Daniel Beal

De Britse barman Daniel Beal zegt te zijn benaderd door de acteur tijdens een rookpauze. Spacey toonde de toen 19-jarige Beal zijn geslachtsdeel en trok diens hand naar zijn penis. De barman keerde terug naar zijn werk, waar hij naar eigen zeggen nog werd gevolgd door de acteur die hem zijn horloge gaf.

Harry Dreyfuss

Harry Dreyfuss, zoon van Oscarwinnaar Richard Dreyfuss, zou op 18-jarige leeftijd bij zijn geslachtsdeel zijn gegrepen door Kevin Spacey. Toen hij met zijn vader mee was tijdens het oefenen van diens script, zou Spacey Dreyfuss' hand hebben vastgepakt en tegen hem hebben gezegd dat hij niet verlegen moest zijn. "Een paar keer stond ik op en ging ergens anders zitten, steeds kwam Spacey mij achterna en steeds legde hij zijn hand op mijn been. Steeds ging zijn hand verder richting mijn kruis, totdat hij zijn geslachtsdeel vasthield. Mijn vader ging op in het lezen van het script en had niets door."

Heather Unruh

Oud tv-presenatrice Heather Unruh zegt dat Spacey haar 18-jarige zoon heeft aangerand in een restaurant in 2016. De acteur zou hem drank hebben gegeven, ondanks dat de jongen daarvoor te jong was. Toen hij dronken was, zou Spacey hebben toegeslagen en zijn hand in de broek van de tiener hebben gestoken. De jongen wist niet hoe hij moest bewegen en is volgens zijn moeder ernstig beschadigd door het voorval.

Justin Dawes

De destijds 16-jarige Justin Dawes, die interesse had in een acteercarrière, werd samen met een vriend door de toen 29-jarige Spacey uitgenodigd om bij hem thuis de film Chinatown te bekijken. Daar aangekomen zette de acteur een pornofilm op en gaf hij hen cocktails. De twee voelden zich niet comfortabel en besloten het appartement te verlaten. 

Kris Nixon

In 2007 werkte de toentertijd 20-jarige barman Kris Nixon in een cocktailbar in Londen, toen hij samen met een vriendin door Spacey werd uitgenodigd voor een feestje in diens appartement. De acteur zou daar naast Nixon zijn gaan zitten en het geslachtsdeel van de barman vast hebben gepakt, die daarna abrupt vertrok. Een aantal weken later zocht Spacey Nixon op, terwijl die in de kelder van de bar aan het werk was. De acteur greep hem bij zijn broekband, bood zijn excuses aan en zei dat hij het goed wilde maken. Nixon duwde hem van zich af en liep vervolgens weg.

Mark Ebenhoch 

De destijds 35-jarige Mark Ebenhoch, een militair adviseur, werkte in 1995 samen met Spacey op de set van de film Outbreak. Volgens Ebenhoch werd Spacey vaak vergezeld door een groep mannelijke assistenten. Een van hen zou Ebenhoch hebben gevraagd om naar de kleedkamer van Spacey te komen. Daar zou de groep mannen hebben gevraagd of Ebenhoch seks met hen wilde hebben. Ebenhoch weigerde, ook omdat hij toen nog niet was uitgekomen voor zijn homoseksualiteit en niet wilde dat anderen van zijn geaardheid wisten. Na het voorval ontweek Ebenhoch Spacey op de set. 

Roberto Cavazos

De acteur Roberto Cavazo zegt dat hij tussen 2004 en 2015, toen Spacey actief was als artistiek directeur van het Old Vic Theatre in Londen, stelselmatig jonge mannelijke acteurs heeft lastiggevallen. Cavazos, een Mexicaanse acteur, zegt ook dat hij zelf een van de slachtoffers van Spacey was.

Half november maakte Old Vic bekend in totaal twintig klachten te hebben ontvangen van ongepast gedrag door Spacey. Scotland Yard kreeg kort na die bekendmaking nog een klacht binnen van een persoon die beweert in 2005 te zijn lastiggevallen door Spacey. 

Tony Montana

Regisseur Tony Montana zegt eveneens dat hij slachtoffer is geworden van seksuele intimidatie door Spacey in het Old Vic Theatre. De regisseur zegt zes maanden te hebben gekampt met posttraumatische stress.

Medewerkers House of Cards

Acht medewerkers en oud-medewerkers van de Netflix-serie House of Cards hebben laten weten op de set seksueel te zijn geïntimideerd door Kevin Spacey. CNN heeft met alle acht mensen gesproken. De medewerkers hebben het over "ongewenste aanrakingen" en "ongepaste opmerkingen". Spacey zou het vooral voorzien hebben op jonge, mannelijke medewerkers.