Op het Deense Dogma-kunstje (zuivere films, zonder kunstgrepen) zijn we na tien jaar wel uitgekeken, en de Denen zelf gelukkig ook. De Dogma 95-beweging heeft echter wel een hoop talent opgeleverd. Regisseuse Susanne Bier maakte eerder het fraaie Open Hearts (Dogma-film 28).
#

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Het script voor die film schreef ze, net als dat van Brothers, met Anders Thomas Jensen, die ook Mifunes Last Song schreef. En de ene broer uit Brothers, Ulrich Thomsen, kennen we nog uit Festen, terwijl de andere broer, Nikolaj Lie Kaas, weer in The Idiots te zien was.

Deense Pearl Harbor

Thomsen speelt de brave broer Michael, die door Denemarken naar Afghanistan wordt gestuurd voor een vredesmissie. Tijdens deze missie wordt hij gevangen genomen, waarna zijn lot lang onduidelijk blijft. Zijn familie is uiteraard ongerust, net als zijn vrouw Sarah (Connie Nielsen, die haar Hollywood-carrière even onderbreekt voor een rol in haar moedertaal). Zij wordt getroost door Michaels minder brave broer Jannik (Nikolaj Lie Kaas), en al snel groeit er meer dan alleen vriendschap tussen hen.

In Afghanistan vecht Michael intussen voor zijn leven. Mocht hij heelhuids terugkeren, dan levert dat een driehoeksverhouding op die met recht een Deense Pearl Harbor genoemd mag worden.

Publiekslieveling

Die omschrijving zegt uiteraard niets over de kwaliteit van de film: Deense drama's blinken doorgaans uit in subtiliteit, en dat kon van Pearl Harbor niet worden gezegd. Op het recente Rotterdamse filmfestival scoorde Brothers erg hoog onder het publiek en eindigde uiteindelijk in de top 3.

Zelf heb ik de film helaas nog niet gezien, maar afgaande op de recensies elders en de ontvangst in Rotterdam toont Brothers wederom aan dat Denen ook zonder Dogma-regeltjes sterk gespeeld drama maken.

Het Parool: "Drama stapelt zich op drama, wat ten koste gaat van de diepgang. (..) Dat Brothers bij vlagen toch indruk maakt, dankt hij aan de acteerprestaties."
De Volkskrant: "gekunsteld drama (..) toch is de schematisch opgebouwde film meeslepend en ontroerend"
In 7 zalen