De keuze van Hotel Rwanda als openingsfilm voor het Amnesty International Film Festival, vorige week, was heel terecht. Hotel Rwanda drukt de westerse bioscoop- en festivalbezoekers weer eens met de neus op de recente feiten. Want het is pas elf jaar geleden dat er in Rwanda een slachting plaatsvond waarbij bijna een miljoen slachtoffers vielen.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

En dat terwijl de westerse wereld zich zo kort na de ethnische zuiveringen in voormalig Joegoslavië had voorgenomen dat "dit nooit meer mocht gebeuren". De wereldpers stond er in Rwanda andermaal met de neus op, de VN was ter plekke, en toch gebeurde het.

Hutu's en Tutsi's

Hotel Rwanda legt nog eens uit waarom de Hutu's het zo bloedig gemunt hebben op de Tutsi's, die werden voorgetrokken door de vroegere (Belgische) koloniale overheersers van Rwanda. Een cynische journalist (Joaquin Phoenix in een bijrolletje) begrijpt het conflict niet: hij ziet geen verschil tussen een Hutu-hoer en een Tutsi-hoer.

Centraal personage Paul Rusesabagina (Don Cheadle, die een Oscarnominatie voor zijn rol kreeg) laveert behendig en a-politiek door de verschillen heen. Hijzelf is Hutu, zijn vrouw Tutsi, en zolang het vrede is ziet ook hij het verschil niet. Hij heeft het te druk om het hotel waar hij werkt bevoorraad te houden, met een fles whisky hier en daar als smeergeld.

Schuilplaats

Wanneer de onlusten uitbreken gelooft de naïeve, optimistische Paul eerst nog in een goede afloop- de VN is immers aanwezig? Maar de gefrustreerde VN-bevelhebber (bijrol van Nick Nolte) moet toegeven dat hij alleen de blanken uit de hel van Kigali moet redden en verder niets mag ondernemen. Dan begrijpt Paul dat hij zelf in actie moet komen: hij biedt 'zijn' hotel aan als opvangplaats voor verdreven Tutsi's. Omdat het hotel in Belgische handen is, weet hij er een schuilplaats van te maken, waar al snel honderden verdreven Rwandezen een relatief veilige plek vinden.

Schindler's List

Hotel Rwanda is gebaseerd op ware gebeurtenissen, en ook Paul Rusesabagina bestaat echt: hij woonde vorige week de première van de film bij. Het verhaal wekt onvermijdelijke vergelijkingen op met Schindler's List, inclusief het motto 'wie één mensenleven redt, redt de hele mensheid'. Maar de schokkende gebeurtenissen en de sterke rol van Cheadle hebben helaas geen film opgeleverd die beklijft.

Zelfs de meest vreselijke situaties zijn zo vlak geregisseerd dat het lastig is mee te leven, op een enkel schokkend beeld na. Hotel Rwanda is een belangrijke film gezien het onderwerp, maar de uitwerking daarvan had een betere film verdiend.

Het Parool: "Toch overtuigt Hotel Rwanda niet helemaal, want we voelen te vaak de manipulerende hand van de makers. (..) Waarom moeten we bij een film over genocide met een opbeurend gevoel uit de bioscoop komen?"
De Volkskrant: "...het happy end wordt dik aangezet. Het zijn de makers vergeven. Hotel Rwanda is een aangrijpend drama."
In 21 zalen