Martin Scorsese vindt dat Rotten Tomatoes 'niets te maken heeft met filmkritiek'

Regisseur Martin Scorsese laat zich kritisch uit over websites als Rotten Tomatoes, waarbij filmliefhebbers recensies schrijven. "Dit soort websites heeft absoluut niets te maken met echte filmkritiek."

De Amerikaanse filmregisseur doet zijn uitspraken in een gastcolumn op The Hollywood Reporter.

Volgens Scorsese werd het commerciële succes van films vanaf de jaren 80 gemaakt tot "de obsessie die het vandaag de dag is". "De brute oordeelzucht heeft van premières een bloeddorstige spektakelsport gemaakt, en voor een nóg onmenselijkere aanpak van het recenseren van films gezorgd."

Rotten Tomatoes

De regisseur richt daarbij zijn pijlen op marktonderzoeksbedrijven als Cinemascore en recensiewebsites als Rotten Tomatoes. Volgens hem zouden deze niets te maken hebben met echte filmkritiek.

"Ze beoordelen een film zoals je een paard op een renbaan beoordeelt (…) Ze hebben alles te maken met de filmindustrie en niets met het creëren van films. De filmmaker wordt gereduceerd tot een content-fabrikant en de kijker tot een onavontuurlijke klant."   

Mother!

Als voorbeeld noemt Scorsese de film Mother! van Darren Aronofsky, de film die niet door iedere kijker goed gewaardeerd werd en op stevige kritiek kon rekenen van het publiek.

 "Mensen leken wraak te willen, simpelweg omdat de film niet gemakkelijk te definiëren valt", aldus Scorsese. "Maar alleen een echte, gepassioneerde filmmaker zou deze film hebben kunnen maken."

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie