Verrassend subtiel overspeldrama van de maker van Fatal Attraction

Adrian Lyne heeft dankzij Fatal Attraction en Indecent Proposal de reputatie vet aangezette erotische thrillers te maken die bij voorkeur over overspel gaan. De subtiliteit verliest het hierin van de wens het publiek te behagen met erotiek, spanning en discussie na. Want na Indecent Proposal boog iedereen zich over de hamvraag 'zou jij voor een miljoen met een ander naar bed gaan?' - alsof het oudste beroep ter wereld niet bestond.

En in Fatal Attraction piste Michael Douglas buiten de pot, maar was Glenn Close de boosdoener, omdat ze zich daarna niet als een volwassen vrouw liet afwijzen. Het eindigde in een kat en muis-spel waarbij het konijn van Douglas' dochter eraan moest geloven.

Duffe echtgenoot

Des te verrassender is het nu dat dezelfde Lyne komt met het volwassen overspeldrama
Unfaithful

Die rol is voortbestemd aan een charmante Fransman (Olivier Martinez), waar Lane letterlijk tegenop botst op een winderige dag in Manhattan. Lane haalt bij de valpartij haar knieën open en de Fransman nodigt haar uit om zich in zijn appartement op te frissen. De erotische spanning is te snijden, maar Lane gaat na een kopje thee braaf naar huis. Maar nu ze weet waar haar romantische redder woont, geeft ze al snel aan haar gevoelens toe.

Suspense

De bedrogen echtgenoot vermoedt intussen van alles. Wat doet zijn mysterieus glimlachende vrouw ineens met fraaie lingerie? Hij stuurt een detective op haar af, die ouderwets zwart-wit foto's maakt, alsof het overspelige stel in een Franse film speelt. Unfaithful is dan ook gebaseerd op het Franse La Femme Infidele.

Dit onnodige suspense-lijntje wordt gelukkig snel afgehandeld, waarna de gevoelens van de drie hoofdpersonages weer voorop staan.Want dat is het sterkste deel van de film: Lyne heeft begrip voor ieders situatie en stuurt niet aan op een gemakkelijke eindoplossing. Nadien kan er dus weer volop nagepraat worden, zo nodig met behulp van de idiote flyer die de filmmaatschappij verspreidde over 'De Lichaamstaal van de overspelige partner'.

Het ParoolDe Volkskrant

In 68 zalen