Briljante combinatie van tienerfilm en science fiction

Het tienerleven is al lastig genoeg zonder dat je 's nachts uit je slaap wordt gehouden door een pratend konijn. Nee, scholier Donnie Darko is niet aan de drugs: hij krijgt juist medicijnen om zijn hallucinaties te onderdrukken. Gelukkig helpen de medicijnen niet en weet het konijn hem zijn huis uit te lokken vlak voor er een vliegmotor op zijn slaapkamer stort.

Dat Darko zijn zinsbegoochelingen niet weet te negeren is ook gelukkig voor de avontuurlijke filmliefhebber. Die heeft er een uitermate originele fantasy-film bij, vermomd als een tienerfilm.

Dirty dancing


Donnie Darko

Voorts speelt jaren tachtig-icoon Patrick 'Dirty Dancing' Swayze een opvallende bijrol als new age-goeroe, terwijl Drew 'E.T.' Barrymore opduikt als lerares Engels. Maar Donnie Darko bevat ook subtielere verwijzingen naar jaren tachtig-films als E.T. (het nachtelijk fietstochtje met Halloween) en Back to the Future (de fascinatie voor tijdreizen).

Smurfen

Donnie Darko is echter meer dan de som der verwijzingen en daardoor meer dan een nostalgisch tripje naar de jaren tachtig. Dat is te danken aan het originele script, waarin zelfs een discussie over het seksuele leven der Smurfen past.

En het is de verdienste van hoofdrolspeler Jake Gyllenhaal, die van Donnie geen 'nerd' of 'jock' maakt, om maar de twee meest voorkomende stereotiepen uit tienerfilms te noemen. Hij weet van de broeierige Donnie Darko een tobbende tiener van vlees en bloed te maken. Maar wel eentje die manshoge pratende konijnen ziet.

Het ParoolDe Volkskrant

In 8 zalen