De Franse acteur Jean Rochefort is overleden. Hij stierf in de nacht van zondag op maandag op de leeftijd van 87 jaar in een Parijs' ziekenhuis, melden verschillende Franse media.

Rochefort was behalve van als auteur ook bekend als acteur. In 2012 speelde hij de rol van Lucius Fouinus in Astérix & Obélix: Au service de sa Majesté (Astérix and Obélix: God Save Britannia) en hij was de hoofdkelner in Mr. Bean's Holiday (2007).

Hij was zowel sterk in serieuze als komische rollen en werkte met tal van grote regisseurs (Tavernier, Chabrol, Bunuel) en collega's, onder wie zijn boezemvriend Philippe Noiret.

Ook werkte hij in de jaren zestig mee aan de legendarische (tv-)reeks Angelique.

Don Quichote

Hij begon op het toneel, maar speelde al vanaf de jaren vijftig in films. Hij zou er uiteindelijk aan 150 meedoen. Rochefort kreeg verschillende keren de hoogste Franse filmonderscheiding, de César. In 1999 kreeg hij het beeldje voor zijn hele loopbaan.

Rochefort was voor regisseur Terry Gilliam eind jaren negentig ook de gedroomde vertolker van de Spaanse held Don Quichote in zijn verfilming van het wereldberoemde verhaal. Vlak voordat de opnames begonnen werd Rochefort echter getroffen door een hernia. Toen ook nog de set blank kwam te staan door een overstroming, werd de stekker uit het project getrokken.