Het is bijna niet voor te stellen maar de immer charmante Will Smith heeft nog nooit in een romantische komedie gespeeld. In zijn filmografie staan meer ontmoetingen met buitenaardse wezens (Men in Black 1 & 2; Independence Day) dan met het andere geslacht. Daar moest hoognodig verandering in komen, en Hitch bleek in de VS een schot in de roos.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

De doorsnee rom-kom die daar het weekend van Valentijnsdag uitkwam werd een kassucces, dankzij de charmes van Smith en zijn smakelijke tegenspeelster Eva Mendes.

Triest

De Cubaanse Mendes werd gekozen omdat het Amerikaanse publiek er nog steeds niet aan toe zou zijn om een zwarte romantische held een blanke vrouw te zien kussen. Een triest stemmende reden, die gelukkig vrolijk uitpakt: Mendes is een uitstekende tegenspeelster, en met haar scherpe tong aan Smith gewaagd.

Bezem

Smith speelt in Hitch de date-doctor Hitch, een charmeur die doorsnee mannen aan een afspraakje helpt in New York. Want sinds Sex and the City moet je als man van goede huize komen om een van die vrijgevochten vrouwen te versieren. De optimistische Hitch gaat ervan uit dat elke man elke vrouw onderuit kan halen, in romantische zin dan: "hij heeft alleen de juiste bezem nodig."

Hopeloos geval

Hitch staat voor zijn lastigste klus ooit, zijn eigen Sixtijnse kapel, zoals hij het noemt: een hopeloos onooglijk geval dat Albert heet (Kevin James, de dikkerd uit de tv-serie The King of Queens). Om het nog lastiger zo niet onmogelijk te maken is deze brildragende, onhandige, kalende dikzak verliefd op zijn vrouwelijke baas, een welhaast onbereikbare schoonheid (Amber Valetta, die zo veel aan Cameron Diaz doet denken dat je het vermoeden krijgt dat Diaz te duur was voor deze bijrol).

Ondertussen heeft Hitch het zelf flink te stellen met Sara (Eva Mendes dus). Hij denkt aanvankelijk haar op de automatische piloot te kunnen versieren, maar moet met zwaardere middelen voor de dag komen. En zelfs dan kan deze afsprakenspecialist niet voorkomen dat er drie dates op rij mislukken- misschien wel omdat hij teveel zijn best doet.

Lesje in nederigheid

Hitch bespeelt met verve alle clichés van de rom-kom, van de grappige homo-vriend van Sara tot aan de gebruikelijke hindernissen en misverstanden die een happy end in de weg lijken te staan. En uiteraard verdient de ervaren Hitch een lesje in nederigheid, zodat de simpele zielen die de film zien zich ook weer wat beter voelen. Niets nieuws onder de zon dus, maar het basismateriaal wordt behoorlijk opgekrikt door de guitige Smith, de appetijtelijke Mendes en de verrassend vermakelijke James, die als onhandige dikzak verrassende momenten heeft. Een geslaagde date-movie dus, die tot en met de geestige aftiteling amuseert.

Het Parool: "de film gaat niet echt vervelen dankzij het charisma van routinier Smith"
De Volkskrant: "Dat Hitch nog enigszins de moeite waard is, is de verdienste van Will Smith en Eva Mendes"
In 93 zalen