Veel bioscopen en filmtheaters willen Brimstone komende week weer gaan draaien na de eclatante Kalveren-overwinning op het gala van de Nederlandse Film. 

De western van regisseur Martin Koolhoven sleepte vrijdagavond zes Gouden Kalveren in de wacht. Nog nooit eerder won een Nederlandse film zoveel Kalveren.

De thriller, over een demonische priester (Guy Pearce) die het op een onschuldig meisje heeft gemunt, won de beeldjes voor beste film, regie, geluid, production design, camera en muziek. Die laatste prijs markeerde het eerste Kalf voor componist Tom Holkenborg, beter bekend als Junkie XL.

Voorpremières

Brimstone is zondag al te zien in een groot aantal theaters van exploitant Pathé tijdens een NFF-special. Naast Brimstone zijn er diverse voorpremières te zien van nieuwe Nederlandse films, zoals Broeders en De Kleine IJstijd van Paula van der Oest.

Het is nog niet duidelijk in hoeveel zalen Brimstone vanaf donderdag exact weer te zien zal zijn, aldus een woordvoerder van distributeur Paradiso Films. Koolhoven laat in een reactie weten "heel blij te zijn dat mensen hem weer op het grote doek kunnen gaan zien. Brimstone is natuurlijk echt een bioscoopervaring".

De film trok in het voorjaar, toen die in première ging, 200.000 bezoekers naar de Nederlandse bioscopen.