Redelijk opgebouwde thriller rond Robert de Niro en kindersterretje Dakota Fanning lijdt onder een bespottelijke afronding.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Het wordt nu echt hoog tijd om je serieus bezorgd te maken over de carrière van Robert de Niro. Dat hij zich twee keer achter elkaar als boeman in komedies (Meet the Parents, Analyze This) liet zien was een leuke zijstap, want het waren geslaagde komedies. Dat hij ook aan de minder geslaagde sequels meedeed is ook nog te begrijpen, en dat hij in de bespottelijke horrorfilm Godsend belandde kan nog als bedrijfsongeval worden afgedaan. Maar in Hide and Seek maakt De Niro dezelfde fout- misschien heeft hij een nieuwe agent nodig?

Spookhuis

De Niro speelt in Hide and Seek de vader van Dakota Fanning, de 11-jarige kinderster (I Am Sam, Man on Fire) die voor de gelegenheid als The Addams Family's Christina Ricci is uitgedost, met zwart haar en wallen onder haar ogen. Aan het begin van de film loopt ze een trauma op wanneer ze haar dode moeder met doorgesneden polsen in bad ziet liggen. Vader De Niro, tevens psycholoog, besluit dan van New York naar een landelijke omgeving te verkassen, waar pa en dochter Emily in een veel te groot spookhuis bij een nog enger bos gaan wonen- slimme zet voor een psycholoog! En in haar slaapkamer staan twee bedjes- geen wonder dat dochterlief al vrij snel een denkbeeldig vriendje heeft dat ze Charlie noemt.

Boe!

Hide and Seek, van de maker van de Fatal Attraction-rip off Swimfan, is een B-film vol A-acteurs. Elisabeth Shue en Famke Janssen (als een evenmin briljante psycholoog, want ook zij heeft geen idee wat er aan de hand is) draven op voor ondankbare rollen. Voorts wordt er lustig gejat uit The Shining (huis, bijl in deur), Rosemary's Baby (titelmuziek), en zelfs uit mindere thrillers als What Lies Beneath en Secret Window.

Dreigende muziek en krakende deuren suggereren voortdurend (boe!) dat er van alles aan de hand is. Dat is er wel, maar de afwikkeling is -na een redelijke spanningsopbouw- van het type 'voorspelbaar en tóch onwaarschijnlijk'. Hopelijk houdt Dakota er geen trauma aan over, want er wordt flink wat afgesold met het grootogig meisje, dat griezelig veel doet denken aan de betreurde Heather O' Rourke uit de Poltergeistfilms.

Het Parool: "clichés met De Niro (..) de acteur wordt helemaal weggespeeld door filmdochter Dakota Fanning"
De Volkskrant: "Polsons regie mist elk gevoel voor sfeer en nuance"
In 60 zalen