Sterke rol van Kevin Bacon als pedofiel die na een celstraf zijn leven weer probeert op te bouwen.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Kevin Bacon is zo'n onderschatte acteur die meestal een solide acteerprestatie aflevert maar desondanks zelden prijzen wint. Kregen vorig jaar Sean Penn én Tim Robbins een Oscar voor hun rol in Mystic River, Bacon werd -als derde van het trio vrienden in de film- niet eens genomineerd. Bacon heeft nog nooit een Oscarnominatie gehad, zelfs niet voor zijn wederom sterke rol in The Woodsman, dat thematisch verwant is aan Mystic River. Speelde Bacon in die film een rechercheur op zoek naar de dader van de verkrachting en moord op een jong meisje, in The Woodsman komt Bacon zelf in de rol van Walter na jaren cel de bak uit voor het verleiden van 12-jarig meisjes. Al heeft hij ze geen pijn gedaan, beweert hij.

Houtzagerij

Als vrijgelaten gevangene is het al lastig een nieuw bestaan op te bouwen, als vrijgelaten pedofiel nog lastiger, zeker wanneer de reclassering je een appartement tegenover een speelplaats bezorgt. Strategisch foutje of een zieke grap? Walter krijgt een baantje op een houtzagerij, waar hij zich uitermate nors en teruggetrokken gedraagt.

Ook tijdens zijn verplichte bezoekjes aan de psychiater is hij weinig mededeelzaam, en in het bijhouden van een dagboek heeft hij eerst ook geen zin: het kan ooit als bewijsmateriaal worden gebruikt. Alleen bij zijn zwager (Benjamin Bratt) is hij iets relaxter, maar deze kan hem uiteraard niet uitnodigen voor de 12e verjaardag van zijn dochter.

Walter ontspant wat meer wanneer hij bevriend raakt met Vicky (Kyra Sedgewick, in het ware leven Bacons vrouw), die ook op de houtzagerij werkt. Maar kan hij bij haar ook zijn geheimen kwijt? En wat doet die vreemde man die bij de speelplaats rondhangt? Is dat ook een kinderlokker, of is Walter paranoïde?

Huiveringwekkend

The Woodsman is een sterk en volwassen drama, dat met zijn groezelige beelden zonder tierlantijnen herinneringen oproept aan onopgesmukte jaren zeventig-drama's als Five Easy Pieces of Alice Doesn't Live Here Anymore (en, recenter, Le Fils van de gebroeders Dardenne). De acteerprestaties zijn sterk en ook de plot zit zorgvuldig in elkaar.

De film wordt nog aangrijpender wanneer Walter weer in oude fouten dreigt te vervallen. En zonder al te veel van het verhaal weg te geven mag wel worden vermeld dat er een werkelijk huiveringwekkende scène in de film zit, waarin Bacon in het park een 12-jarig meisje aanspreekt. The Woodsman is zware kost, maar wel zeer de moeite waard.

Het Parool: "The Woodsman laveert behendig langs lastige klippen (..) overtuigende Kevin Bacon "
De Volkskrant: "moeilijk onderwerp subtiel benaderd (..) genuanceerd en gecompliceerd"
In 8 zalen