AMSTERDAM - Regisseur Jean van de Velde gaat zijn eerste Engelstalige filmproductie maken. Van de Velde, die furore maakte met Nederlandse films als Lek, All Stars en De kleine blonde dood, hoopt deze winter de opnames te gaan maken van The Murder of Madame Lefay, een thriller die speelt in Europa aan het begin van de negentiende eeuw. Dat maakte hij maandag bekend.

De film wordt geproduceerd door de Canadees-Amerikaanse producent Andras Hamori, die onder meer verantwoordelijk was voor veelbekroonde films als eXistenZ van David Cronenberg en The Sweet Hereafter van Atom Egoyan. Het script is geschreven door de Amerikaanse auteur Brooks Hansen, die hiermee zijn scenariodebuut maakt. De film gaat 10 miljoen dollar (12 miljoen euro) kosten en wordt gefinancierd door het Canadees-Amerikaanse bedrijf Alliance Atlantis.

Volgens Van de Velde staat zijn besluit om een buitenlandse film te gaan maken los van het fiasco rond Soldaat van Oranje 2, de film die hij oorspronkelijk deze herfst zou gaan maken. Na problemen tussen financier Arteco en producent Rob Houwer besloten de particuliere geldschieters het project af te blazen. Regisseur Van de Velde had het afgelopen half jaar besteed aan het schrijven van een script voor Soldaat van Oranje 2.

Minnares

,,Dit nieuwe voorstel werd me een half jaar geleden al gedaan, maar toen had ik net Soldaat van Oranje toegezegd'', aldus Van de Velde. ,,Toen dat project werd afgeblazen, bleek dat de producenten van Madame Lefay mij nog steeds graag wilden hebben.'' De Canadezen benaderden de regisseur na het bekijken van Lek en All Stars.

Van de Velde vertrekt over twee weken naar Londen om de belangrijkste rollen te casten. De film speelt in een fictief Europees koninkrijk waar de minnares van de koning wordt vermoord. Of er ook Nederlanders in de film gaan spelen, kan de regisseur nog niet zeggen.