Het belooft zondagnacht bij de Oscaruitreiking spannender te worden dan vorig jaar, toen het derde Lord of the Rings-deel volgens verwachting de grote winnaar werd. Geen hobbits dit jaar, wel opvallend veel biopics. En uiteraard doet NU.nl weer een voorspelling onder het al even traditionele tweeledige motto: wie gaat er winnen en wie zou er moeten winnen?

BESTE MANNELIJKE BIJROL

Alan Alda, The Aviator
Thomas Haden Church, Sideways
Morgan Freeman, Million Dollar Baby
Jamie Foxx, Collateral
Clive Owen, Closer

ZOU MOETEN WINNEN: Morgan Freeman verdient het om zijn vierde Oscarnominatie voor zijn zoveelste ingetogen doch sterke rol eindelijk eens verzilverd te zien worden. Alda, Haden Church en Owen mogen vereerd zijn met hun nominaties, en Foxx komt bij de hoofdrollen nog aan de beurt.
GAAT WINNEN: Freeman maakt niet eens zo'n slechte kans op zijn eerste Oscar.

BESTE VROUWELIJKE BIJROL

Cate Blanchett, The Aviator
Laura Linney, Kinsey
Virginia Madsen, Sideways
Sophie Okonedo, Hotel Rwanda
Natalie Portman, Closer

ZOU MOETEN WINNEN: Blanchett was erg goed als Katherine Hepburn, al verdient Linney het ook wel om de enige nominatie van Kinsey te verzilveren. Toch gaat mijn voorkeur uit naar Cate als Katherine.
GAAT WINNEN: Blanchett, omdat Hollywood wel houdt van films die de glorietijd doen herleven. En wát voor glorietijd: Hepburn won zelf vier Oscars, dus dat is ook al een goed voorteken.

BESTE MANNELIJKE HOOFDROL

Don Cheadle, Hotel Rwanda
Johnny Depp, Finding Neverland
Leonardo DiCaprio, The Aviator
Clint Eastwood, Million Dollar Baby
Jamie Foxx, Ray

ZOU MOETEN WINNEN: Paul Giamatti, voor Sideways, maar die is niet eens genomineerd. Schande! Maar goed, van de vijf wél genomineerde acteurs zetten Foxx en DiCaprio de sterkste rollen neer; Foxx wist echter de hele film te overtuigen als Ray Charles, terwijl Leonardo in de kluizenaarsfase van Howard Hughes Leo-met-aanplakbaard bleef.
GAAT WINNEN: Foxx heeft volgens de bookies de beste kans, en wie ben ik om dat tegen te spreken? Maar vlak ook outsider Eastwood niet uit: Clint heeft de wind mee de laatste weken.

BESTE VROUWELIJKE HOOFDROL

Annette Bening, Being Julia
Catalina Sandino Moreno, Maria Full of Grace
Imelda Staunton, Vera Drake
Hilary Swank, Million Dollar Baby
Kate Winslet, Eternal Sunshine of the Spotless Mind

ZOU MOETEN WINNEN: Nog voor haar dertigste sleepte Winslet haar vierde nominatie binnen, voor alweer een veeleisende en prachtige rol. Zo'n constante kwaliteit mag een keer beloond worden.
GAAT WINNEN: Swank heeft wél al een Oscar, maar zet in Million Dollar Baby weer een prachtrol neer, met een tragiek waar vaker Oscars voor gegeven worden. Swank heeft dus de beste kans, maar gevaarlijke outsiders zijn Staunton, sinds haar winst bij de Britse Oscars in opmars, en Bening, die ook alweer voor de derde keer is genomineerd maar nog nooit een Oscar won.

BESTE OORSPRONKELIJKE SCRIPT

Brad Bird, The Incredibles
Charlie Kaufman, Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Mike Leigh, Vera Drake
John Logan, The Aviator
Keir Pearson and Terry George, Hotel Rwanda

ZOU MOETEN WINNEN: Charlie Kaufman kreeg eerder nominaties voor Adaptation en Being John Malkovich en mag eindelijk wel eens winnen voor het wederom briljante Eternal Sunshine of the Spotless Mind.
GAAT WINNEN: Kaufman heeft ook een goede kans, met zijn derde nominatie. Maar het is bijna net zo waarschijnlijk dat de Academy-leden vertrouwde Hollywoodkost als The Aviator verkiezen boven de bizarre breinkronkels van Kaufman.

BESTE BEWERKTE SCRIPT

Paul Haggis, Million Dollar Baby
Richard Linklater, Julie Delpy, and Ethan Hawke, Before Sunset
David Magee, Finding Neverland
Alexander Payne and Jim Taylor, Sideways
José Rivera, The Motorcycle Diaries

ZOU MOETEN WINNEN: Mijn persoonlijke favoriet is Sideways. Before Sunset was een knappe sequel, maar het open einde was wat al te makkelijk, Finding Neverland nam een loopje met de feiten, en The Motorcycle Diaries was te braaf. Maar Million Dollar Baby is als sportfilm-met-verrassende-wending wellicht nog beter.
GAAT WINNEN: Daarom denk ik ook dat Million Dollar Baby in deze categorie gaat winnen. Maar er is een klein kansje dat de Academy- leden ervoor kiezen Sideways toch nog een troostprijs te geven.

BESTE ANIMATIEFILM

The Incredibles
Shark Tale
Shrek 2

ZOU MOETEN WINNEN: The Incredibles, alweer zo'n superieure en originele Pixar-film. Shrek 2 was grappig, maar blijft een sequel, bovendien won de eerste Shrek twee jaar terug al de animatie-Oscar. En Shark Tale blijft een slappe Finding Nemo-rip off.
GAAT WINNEN: The Incredibles, motivatie zie boven.

BESTE BUITENLANDSE FILM As It Is in Heaven (Sweden)
The Chorus (France)
Downfall (Germany)
The Sea Inside (Spain)
Yesterday (South Africa)

ZOU MOETEN WINNEN: Moeilijk te zeggen: ik heb er helaas te weinig van gezien.
GAAT WINNEN: Het Spaanse euthanasiedrama The Sea Inside (Mar Adentro) schijnt de beste papieren te hebben, al won vorig jaar in deze categorie ook al een euthanasiedrama, Les Invasions Barbares.

BESTE REGIE:

Clint Eastwood, Million Dollar Baby
Taylor Hackford, Ray
Mike Leigh, Vera Drake
Alexander Payne, Sideways
Martin Scorsese, The Aviator

ZOU MOETEN WINNEN: De vijf keer voor beste regie genomineerde Scorsese had allang een Oscar moeten hebben. Hij verloor ooit met Goodfellas van Kevin Costner voor Dances With Wolves. Met Gangs of New York werd hij twee jaar terug opnieuw voor schut gezet toen de film geen van de tien nominaties verzilverde. The Aviator is niet eens zijn beste film, maar de regisseur verdient gewoon een Oscar.
GAAT WINNEN: Scorsese maakt een goede kans, maar ik denk dat Eastwood -die al een regie-Oscar heeft voor Unforgiven- uiteindelijk de meeste stemmen binnenhaalt. Troost in dat geval voor Scorsese: hij is nog altijd twaalf jaar jonger dan Eastwood, dus wie weet komen er nog meer kansen.

BESTE FILM:

The Aviator
Finding Neverland
Million Dollar Baby
Ray
Sideways

ZOU MOETEN WINNEN: Jammer genoeg doet het briljante (maar dus te bizarre) Eternal Sunshine of the Spotless Mind niet mee in deze categorie. Persoonlijk heb ik van de vijf wel genomineerden het meest genoten van Sideways, maar ik gun de Oscar eigenlijk elke film in deze sterk vertegenwoordigde categorie. Een kwalitatief goed jaar, al wist geen van deze films tot nu toe de 100 miljoen dollar grens te halen. Maar dat zegt meer over de smaak van het Amerikaanse publiek.
GAAT WINNEN: Dit wordt het jaar van Million Dollar Baby, voorspel ik, ook al vergaarde The Aviator hiervoor veel meer andere prijzen.