Regisseur James Cameron maakt twintig jaar na de film Titanic voor National Geographic een documentaire over het gezonken schip.

Cameron gaat in Titanic: 20th Anniversary na of hij het bij het maken van de film op alle fronten bij het rechte eind had.

"Toen ik Titanic schreef en ging regisseren wilde ik alles zo nauwkeurig mogelijk en tot in detail in beeld brengen. Elk schrijnend moment uit de laatste uren moest kloppen, uit respect voor de mensen die bij de ramp het leven lieten", vertelde de regisseur dinsdag bij een presentatie van National Geographic waar hij via een satellietverbinding sprak vanaf de set van Avatar.

"Maar had ik het echt allemaal goed? Nu ga ik dat met National Geographic en de resultaten van onderzoek van de afgelopen twintig jaar opnieuw evalueren", aldus de 62-jarige Amerikaan. "Ik hoop dat ik die vraag met het maken van deze documentaire eindelijk kan beantwoorden en dit hoofdstuk voor mezelf kan afsluiten."

'Reddingsmissie'

Eerder deze maand werd bekend dat Cameron een 'reddingsmissie' is gestart om enkele schatten uit de Titanic terug te brengen naar het Verenigd Koninkrijk. Hij wil 5.500 voorwerpen uit het schip over laten plaatsen naar Belfast, waar de Titanic ooit is gebouwd. De operatie moet voorkomen dat de items onder de hamer gaan.

Titanic: 20th Anniversary wordt in december uitgezonden in 171 landen.