De Russische president Valdimir Poetin is verwijderd uit twee Hollywoodproducties uit angst voor represailles.

Dat schrijft The Hollywood Reporter op basis van ingewijden. Het zou gaan om de film Red Sparrow van Fox en de film Kursk, over het zinken van de gelijknamige kernonderzeeër.

In het originele verhaal en script van spionagethriller Red Sparrow, met Jennifer Lawrence in de hoofdrol, kwam de Russische president wel degelijk voor.

Maar de producenten besloten na advies van veiligheidsexperts af te zien van een vertolking van Poetin uit angst voor aan aanval door aan het Kremlin gelieerde groepen hackers. "Een studio die in een film Poetin belachelijk maakt vraagt om problemen", vertelt een expert.

Sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de vermeende rol die de Russen daarin speelden, is de belangstelling voor Poetin in Hollywood toegenomen.

Ook het onderzoek naar mogelijke banden voorafgaand aan de verkiezingen tussen Donald Trump en zijn medewerkers enerzijds en Rusland anderzijds, zorgt voor de nodige inspiratie voor filmmakers.

Kremlin

Het Kremlin reageerde via persagentschap TASS dat het niet bekend is met het verwijderen van Poetin uit de twee Hollywoodproducties.

"Wij weten niets over deze films. Niet wie ze maken, noch waar ze over gaan", zei een woordvoerder van de Russische regering die eraan toevoegde dat het de Russen sowieso niet boeit wat Hollywood doet.