Eigenaardige thriller waarin Nicole Kidman wordt gestalkt door een tienjarig jongetje dat beweert de reïncarnatie van haar overleden man te zijn.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Met zijn debuutfilm Sexy Beast maakte Jonathan Glazer vier jaar terug meteen een verpletterende indruk en schudde Ben Kingsley als keiharde gangster definitief zijn Gandhi-imago af. Birth staat qua sfeer haaks op sexy Beast: de felle kleuren van zonnig Spanje zijn vervangen door de gedempte kleuren van winters Manhattan. Het lijkt wel of we in een Woody Allenfilm zijn beland, temeer daar Birth zich afspeelt in de betere kringen rond Central Park, de omgeving waar Allen zich ook op zijn gemak voelt.

Ongenode gast

Central Park is ook de plaats waar Anna (Nicole Kidman) haar man verliest wanneer hij tijdens het joggen aan een hartaanval bezwijkt. Op hetzelfde moment wordt elders een baby geboren. Tien jaar later is Anna uitgerouwd en wil ze een nieuw leven beginnen met haar verloofde Joseph (Danny Huston). Op het verjaardagsfeestje van haar moeder (Hollywood-legende Lauren Bacall, die weer sterk voor de dag komt) staat echter een ongenode gast voor de deur: de tienjarige Sean, die beweert de reïncarnatie te zijn van Anna's overleden man, Sean.

Pak slaag

Die bespottelijke suggestie wordt meteen wat gegeneerd weggelachen, maar de jongen blijft aanhouden: "Ik ben de man van Anne en niets gaat dat veranderen." Hij weet tevens bepaalde intieme details uit het huwelijk tussen Anna en Sean op te lepelen. Anna begint zowaar te twijfelen, uiteraard tot ergernis van haar verloofde, die de indringer het liefst over zijn knie zou willen leggen voor een goed pak slaag. Er gebeuren wel meer eigenaardige dingen, zoals wanneer Anna's vriendin Clara (Anne Heche) vlak voor een feestje naar het park gaat om daar haar cadeau te begraven. En zou het toeval zijn dat Kidman net zo'n pagekoopje heeft als Mia Farrow in Rosemary's baby, een bovennatuurlijke thriller die zich ook al in Manhattan afspeelde?

Bizar

Sterke troef van Birth is de keuze voor Cameron Bright voor Sean; de jonge acteur viel eerder op in Godsend, maar werd daar niet erg geholpen door het bespottelijke scenario. Birth is als thriller stukken beter (al is daar weinig voor nodig), maar essentieel is wel dat je erin mee moet kunnen gaan. Geloof je de jongen, dan is het een bizar verhaal; geloof je hem niet, dan vind je Kidmans personage een hysterica. Maar Kidman speelt haar rol weer eens met volle overgave, met als hoogtepunt een minuten durende close up. En het interessante gegeven van Birth is stijlvol uitgewerkt, tot en met het einde, dat evenmin conventioneel is.

Het Parool: "een hartverscheurende voltreffer"
De Volkskrant: "gelikt drama (..) het blijft allemaal op een afstand (..) goed geacteerd"
In 19 zalen