Sterke biopic over Ray Charles, met een bewonderenswaardige hoofdrol van Jamie Foxx.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Naast Sideways gaat er deze week nog een gedoodverfde Oscarwinnaar uit: de biopic Ray, die zes Oscarnominaties wist binnen te slepen. Daarvan heeft hoofdrolspeler Jamie Foxx de prijs voor Beste Acteur al zo goed als binnen, volgens de bookmakers. Maar ja, die dachten ook dat Paul Giamatti zeker was van een nominatie voor Sideways.

Greatest hits

Ray is qua aanpak en imposante opzet vergelijkbaar met The Aviator, die andere Oscarwaardige biopic. Ook in Ray neemt de tijd (twee en half uur) om de greatest hits uit het leven Ray Charles de revue te laten passeren, zowel muzikaal als in persoonlijk opzicht. En net als bij The Aviator worden de kwalijke kanten van het genie niet geschuwd: behalve een begenadigd muzikant en een muzikale hervormer was Charles ook een onverbeterlijk rokkenjager, een geldwolf en een junkie die zijn vrienden zomaar in de steek kon laten. Ray lijdt ook aan hetzelfde euvel als The Aviator: de obsessies van de hoofdpersoon worden met eenduidige flashbacks teruggevoerd op een traumatische jeugdervaring waarbij een moeder wederom de hoofdrol speelt. Die psychologie van de koude grond is een van de zwakkere aspecten van Ray.

What'd I Say

Daar staan gelukkig heel wat sterke punten tegenover, zoals de prachtvertolking van Jamie Foxx en de muziek uiteraard. Wordt in biopics over kunstenaars het belang van de hoofdpersoon nog wel eens ondergeschikt gemaakt aan zijn privé-perikelen, in Ray wordt uitgebreid stil gestaan bij de revolutie die Charles veroorzaakte. Door in een gospel 'god' te vervangen door 'baby' was hij een van de grondleggers van de soul, en de eerste reacties ("Godslastering!") waren destijds al net zo fel als bij de opkomst van rap en hiphop later. Charles kreeg al net zoveel kritiek van zijn fans toen hij ineens overstapte op een countryrepertoire, maar ook daar wist hij zijn draai aan te geven. Ray toont ook hoe de hit What'd I Say ontstond uit improvisatie, toen Charles bij een optreden te vroeg door zijn repertoire heen was.

Bols

In een vergelijkbare scène blijkt Hit The Road Jack te zijn voortgekomen uit een ruzie tussen Ray Charles en zijn vaste minnares Margie (Regina King). Dat inspiratie zich op de meest vreemde momenten aandient is nog te geloven, dat Margie op dit pijnlijke moment echter meteen in de tweede stem uitbarst is minder overtuigend. Maar met twee sterke vrouwenrollen (naast King zien we Kerry Washington als de veelgeplaagde mevrouw Charles) is Ray ook op dat punt goed vertegenwoordigd. Aardige triviafeitje tenslotte is dat Ray Charles' lievelingsdrankje het zeer Nederlandse Bols jenever blijkt te zijn. Dit soort details tekenen een geslaagde biopic, en Ray is verplichte kost, helemaal voor R&B-fans die willen weten waar de soul vandaan is gekomen.

Het Parool: "Ray moet het niet hebben van briljante psychologische observaties, maar de film swingt van de eerste tot de laatste minuut"
De Volkskrant: "Ray lijdt onder een braaf scenario (..)Maar de soundtrack is fraai en Jamie Foxx is fenomenaal"
In 30 zalen