Regisseur James Cameron is een 'reddingsmissie' gestart om enkele schatten uit de Titanic terug te brengen naar het Verenigd Koninkrijk.

Cameron heeft de handen ineengeslagen met Robert Ballard, de ontdekker van het Titanic-wrak, en het Nationaal Maritiem Museum in Greenwich. Ook de Royal Geographical Society is betrokken bij de operatie. Titanic-regisseur Cameron wil 5.500 voorwerpen uit het schip over laten plaatsen naar Belfast, waar de Titanic ooit is gebouwd.

De operatie kost 165 miljoen pond (zo'n 188 miljoen euro) en moet voorkomen dat de items onder de hamer gaan. Afgelopen week werd namelijk bekend dat RMS Titanic Inc, het bedrijf dat alle rechten van het schip in handen heeft, faillissement heeft aangevraagd en de schatten uit het gezonken schip wil verkopen.

Een ingewijde liet aan Daily Mail weten dat Cameron erg begaan is met de relikwieën. "Jim is meerdere malen naar het wrak gedoken om beelden te schieten voor de film. Hij heeft een emotionele binding met het schip en hij heeft het geld en de macht om het voor elkaar te krijgen."