De gemeenteraad van Los Angeles is dinsdag akkoord gegaan met de bouw van het museum van George Lucas. De Star Wars-bedenker verscheen zelf voor de commissie, die na zijn presentatie tot een unaniem besluit kwam.

Het museum is een jarenlange droom van Lucas. Het zou eerst worden gebouwd in zijn thuisstad San Francisco, maar uiteindelijk kozen de filmmaker en zijn vrouw voor Los Angeles. De uiteindelijke locatie is dichtbij de University of Southern California (USC), waar Lucas studeerde.

"Het is de plek waar ik mijn vak leerde. Mijn carrière begon eigenlijk op die school", citeert de Los Angeles Times de filmmaker. De krant woonde de vergadering bij.

Lucas is als alumnus nog altijd donateur van de filmopleiding van USC; eerder dit jaar schonk hij nog 10 miljoen dollar voor extra beurzen voor studenten uit minderheidsgroepen.

Instituut

Het Lucas Museum of Narrative Art zal 1,4 miljard dollar (ruim 1,2 miljard euro) kosten en wordt door Lucas zelf gefinancierd. Het instituut gaat werk vertonen van een keur aan artiesten, onder meer Peter Rabbit-bedenker Beatrix Potter, illustrator Norman Rockwell en schilder Winslow Homer.

In het museum gaat film uiteraard een grote rol spelen. In de plannen zijn tentoonstellingen met kostuums, delen van filmsets en andere attributen voorzien, met ook aandacht voor Lucas' geesteskinderen Star Wars en Indiana Jones.