Vet aangezette komedie vol harde grappen- en dus precies wat de titel belooft. Met Jack Wouterse als bankovervaller, Kürt Rogiers als psychopaat en nieuwkomer Bracha van Doesburgh als suïcidale blondine.

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

De ogenschijnlijk sentimentele scène die Vet Hard opent is slechts een instinker- al snel vliegt Bennie (Jack Wouterse) door de voorruit na een mislukte ramkraak. Bijna zes jaar moet hij zitten en na zijn vrijlating wordt hij meteen voor een klusje aangeklampt door zware jongen Milo (Pearl-man Ton Kas). Uiteraard bedankt hij ervoor, maar wanneer zijn stiefvader op sterven blijkt te liggen, is er geld nodig voor een nieuwe lever. Tenzij een andere optie uitkomst biedt: pa blijkt nog een echte zoon te hebben, ene Koen (Kürt Rogiers). Maar die blijkt in Luik in de cel te zitten.

2CV-tje

Daar schrikt Bennie niet van terug en in een lachwekkend klein 2CV-tje reist hij af naar België, vergezeld van zijn stuntelige helpers Martin (Cas Jansen) en Peter (Johnny de Mol). Met veel stunt- en vliegwerk weten ze Koen uit de gevangenis te ontzetten, waar hij gevangen zat wegens het eerst vermoorden en daarna verkrachten van diverse vrouwen. "Maar daar voelden ze niets van, toen waren ze al dood", luidt de nuchtere verdediging van Bennie. Ja, de humor in Vet Hard is behoorlijk vet hard, om niet te zeggen: lomp. Recht uit de cel trekt psychopaat Koen bij een benzinepomp meteen een vers vermoorde vrouw de struiken in. Romantiek is in Vet Hard een suïcidaal blondje dat verliefd wordt op een psychopathische moordenaar en verkrachter, die het afgezien van zijn necrofiele ervaringen, alleen met zijn moeder heeft gedaan. Wie daar om kan lachen ligt bij Vet Hard ongetwijfeld dubbel.

Slapstick

Vet Hard bevat zeker voltreffers: Jack Wouterse als volslanke actieheld is op zich al een dijenkletser, en nieuwkomer Bracha van Doesburgh zorgt als suïcidale gijzelaar voor vrolijke en wrange momenten. Maar tussen alle vet harde achtervolgingen zitten ook veel slapstickscènes waarin de plank flink mis wordt geslagen. Zwakbegaafde meeloper Vuk levert niet alleen een hoop naamgrappen op die nooit leuk worden, maar zijn gestuntel is behoorlijk vervelend. En niet alle bekende Nederlanders die voor minirolletjes zijn benaderd komen even goed uit de verf- al zal het voor menig Nederlands filmmaker een genot zijn om filmcritici Jack Goderie en René Mioch in de bioscoop verpletterd te zien worden door een auto die door het filmdoek raast.

Vet Hard richt zich duidelijk op het Bad Boys-publiek en slaagt daarin zeker, met net zo'n plot vol gaten en even lompe grappen.

Het Parool: "met de humor is het bedroevend gesteld (..) veel grappen zijn eerder pijnlijk dan leuk te noemen"
De Volkskrant: "Oliehoek bewijst zich in Vet Hard met name in de talrijke, met flair gemaakte actiescènes"
In 79 zalen

# Niet gezien
Laat maar
Op eigen risico
Niet slecht
Aanrader
Wereldfilm