Recensieoverzicht Orange is the New Black: 'dramatisch, donker en uitzonderlijk'

Vanaf vrijdag is het vijfde seizoen van de populaire serie Orange is the New Black weer op Netflix te zien. Wat vinden de recensenten van het nieuwe seizoen? 

The Hollywood Reporter

Na het bekijken van tien van de dertien afleveringen kan worden geconcludeerd dat de schrijvers van Orange is the New Black niet voor de makkelijkste weg kiezen, schrijft The Hollywood Reporter.

"In sommige gevallen zorgt de hoge druk bij de makers ervoor dat er uitzonderlijke prestaties worden neergezet. In andere gevallen gaat de serie, die het lelijkste gedrag altijd met de grootste nuance heeft behandeld, tot zulke extremen dat eerdere voorvallen worden ondermijnd."

Lees hier de hele recensie

NRC Handelsblad

Volgens NRC Handelsblad vliegt de in eerdere seizoenen zo strak gecomponeerde mozaïekvertelling nu alle kanten op. "Waar het vorige seizoen sterk dreef op realistisch engagement – de privatisering en overbevolking van de omvangrijke Amerikaanse penitentie-industrie is in werkelijkheid ook een schrijnend probleem – lijkt nu de fantasie alle ruimte te krijgen. Dat levert iets te vaak ‘yeah, right’-momenten op."

"Dat laat onverlet dat dit nog steeds de beste Netflix-serie is, een serie die niet alleen wil vermaken, maar de kijker echt iets wil vertellen en hem diep beroert", aldus de krant. 

Lees hier de hele recensie

The New York Times

Het vijfde seizoen gaat verder waar het vierde ophield, aldus The New York Times. "Ineens gaat Orange is the New Black van komische dramaserie naar drama. Dat is een gedurfde verandering voor zo'n enorm populaire serie. Na dit seizoen komen er sowieso nog twee seizoenen. De serie had makkelijk jaren verder kunnen gaan op dezelfde manier."

"De mix van allerlei stijlen zoals satire, liefdesverdriet, woede en gekke fratsen is gedurfd, maar werkt niet altijd. De vraag echter die centraal staat is ontzettend interessant: wat doen deze karakters met hun vrijheid, hoe kort die ook duurt?"

Lees hier de hele recensie

The Los Angeles Times

"Vorig seizoen stond in het teken van de dood van een geliefd personage. Die gebeurtenis maakte niet alleen een link met actuele gebeurtenissen, maar zorgde ook voor een donker keerpunt in een serie die tot dan toe bekend stond als komedie", schrijft The Los Angeles Times.

"In dit nieuwe seizoen neemt (schrijfster) Jenji Kohan nog een gok door alle dertien afleveringen te laten plaatsvinden in de loop van een oproer van drie dagen die ontstaat na de dood uit het vorig seizoen."

Lees hier de hele recensie

Variety 

"Met de hernieuwde vrijheid van de gevangenen komt ook iets anders om de hoek kijken", schrijft Variety. "Meer dan in elk ander seizoen van de serie, speelt seizoen vijf met de donkere kant van karakters."

"Met plotselinge macht komt ook verantwoordelijkheid en Litchfield - met zijn slecht behandelde gevangenen en rassenproblemen-  is vruchtbare grond voor chaos. Wat de show doet is op een confronterende manier de zwarte kant van het menselijk ras laten zien", aldus de website.

Lees hier de hele recensie

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie