Biopic over de Spanjaard Ramon Sapedro, die verlamd raakte en vervolgens 30 jaar vocht voor het recht op euthanasie.
#

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

De Oscarnominaties zijn weer verdeeld en helaas: Simon zat niet bij de nominaties voor Beste buitenlandse film. De combinatie van harde grappen, homohuwelijk, softdrugs en euthanasie was kennelijk een tikkeltje teveel voor Hollywood. Opvallend genoeg werd een ander euthanasiedrama, Mar Adentro, wel met een nominatie voor Beste buitenlandse film beloond. Maar dit drama heeft dan ook alles wat een Oscarwinnaar moet hebben: een verhaal over een moedige doorzetter wiens leven een tragische wending neemt. Dat is natuurlijk iets heel anders dan een vrolijk rondneukende dealer die kanker krijgt, zoals in Simon.

Twee vrouwen

De levensmoede hoofdpersoon van Mar Adentro , Ramon Sampedro, is opvallend strijdlustig. Maar eigenlijk is voor hem zijn leven voorbij sinds hij bij een duikongeluk vanaf zijn nek verlamd raakte. Twee vrouwen spelen een belangrijke rol in zijn leven: de advocate Julia, die hem juridisch bijstaat in zijn strijd om het recht op euthanasie en Rosa, een dorpsgenote die hem ervan probeert te overtuigen dat het leven hoe dan ook de moeite waard is.

Javier Bardem

Ramon wordt in jonge en oude versie knap gespeeld door Javier Bardem, ook niet de minste Spaanse acteur. Hij kreeg vier jaar terug een Oscarnominatie voor zijn rol in Before Night Falls, ook al een biopic, en sleepte met zijn rol in Mar Adentro ook al diverse prijzen binnen, waaronder de Europese Oscar. Mar Adentro werd geregisseerd door Alejandro Amenábar, die hiervoor The Others maakte. Verwacht dus een intelligente en goed gespeelde tearjerker, met een Oscarsmaakje.

In 15 zalen

# Niet gezien
Laat maar
Op eigen risico
Niet slecht
Aanrader
Wereldfilm