Monsterlijke slechte prequel van de horrorklassieker. Antonie Kamerling komt er in een mini-rolletje niet eens zo slecht van af.

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Antonie Kamerling kondigde onlangs aan weer een rol te gaan spelen in een soap, Onderweg Naar Morgen. Tja, de schoorsteen in huize Kamerling moet ook roken en van de rolletjes die de Finse regisseur Renny Harlin hem in Amerikaanse films toeschuift moet Kamerling het niet hebben. Harlin liet de voormalige blonde acteur eerder opdraven in een knipoog-en-je-hebt-hem-gemist-rolletje in Mindhunters, en in Exorcist: The Beginning krijgt Kamerling zelfs meerdere scènes. Nou ja, eigenlijk is het er maar eentje: een flashback met Kamerling als SS-er die een klein meisje doodschiet, maar de scène keert een paar keer terug in de film. Zodat we Kamerling herhaaldelijk in het Engels met een vet Duits accent horen zeggen: "God is er vandaag niet, priester."

Troffel

Die priester is Merrin (Stellan Skarsgaard) en hij viel van zijn geloof nadat hij in de WO II door een SS-er gedwongen werd tien slachtoffers aan te wijzen voor een vergeldingsactie. Na de oorlog heeft hij zijn priestergewaad neergelegd en zijn troffel opgepakt om als archeoloog te gaan werken. Zijn religieuze achtergrond levert hem anno 1949 een opdracht op in Kenia, waar een 1500 jaar oude Christelijke kerk is opgegraven. Twee zaken zijn daar vreemd aan: het christendom was destijds nog niet zo ver verspreid, en de kerk is puntgaaf. Ter plekke aangekomen ziet Merrin bovendien dat het kruisbeeld ondersteboven is gehangen, en daarmee ontheiligd. Is dit het werk van de duivel?

Smerig soepzootje

Uiteraard: want we hebben hier te maken met een prequel van de ultieme duivel-uitdrijffilm, The Exorcist (1973). En het hoge woord moet er maar uit: op deze film rust niet bepaald Gods zegen. De regie was eerst in handen van John Frankenheimer, maar die bedankt, om vervolgens een maand later te overlijden. Paul Schrader (Cat People, Auto Focus) nam de regie over, maar maakte een film waarin de horror voornamelijk uit suggestie bestond. Die versie -die ongetwijfeld een stuk interessanter is dan dit misbaksel- beviel de studio niet, dus ontsloegen ze Schrader en huurden Harlin in. Die voegde een hoop narigheid en vooral smerigheid toe: bloed, zweren, afgehakte ledematen en als dieptepunt en met levende maden overwoekerde doodgeboren baby.

Spannend wordt dit smerige soepzootje vol beroerde digitale effecten echter nooit. Wanneer het een vervolg was op een derderangss horrorfilm zou je daarover je schouders ophalen. Maar aangezien het origineel na ruim dertig jaar nog steeds bloedstollend is, mogen we spreken van heiligschennis en een doodzonde, om in stijl te blijven.

In 29 zalen

# Niet gezien
Laat maar
Op eigen risico
Niet slecht
Aanrader
Wereldfilm