Gekunstelde relatiefilm waarin Julia Roberts, Jude Law, Natalie Portman en Clive Owen om elkaar heendraaien.

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Closer viel bij de Golden Globe al in de prijzen: Natalie Portman en Clive Owen kregen Globes voor Beste Bijrollen en zijn inmiddels ook beide een Oscarnominatie in dezelfde categorie rijker. Leuk voor hen en voor de film, want ze zijn de minst bekende van het relatiekwartet uit Closer, dat wordt aangevuld door Jude Law en Julia Roberts. Maar is Closer ook alle prijzen en nominaties waard? Daar kan je over van mening verschillen.

Siberië

Closer is een intelligente film die interessante tijdsprongen maakt, dus als kijker moet je blijven opletten. In de eerste scène ontmoet Dan (Jude Law) letterlijk per ongeluk Alice (Natalie Portman) wanneer ze op straat wordt aangereden. De schade valt mee en ze raken aan de praat. Hij schrijft necrologieën, "het Siberië van de journalistiek" zoals hij zelf zegt; zij is een Amerikaanse "op expeditie" in Londen, wat inhoudt dat ze werkt als stripper. Het is een begin van een relatie. In de volgende scène -enkele maanden later- heeft Dan het boek dat hij altijd wilde schrijven af, en wordt hij gefotografeerd door Anna (Julia Roberts). Dat hij een relatie met Alice heeft, weerhoudt hem er niet van met haar te flirten en zelfs te zoenen, maar als ze merkt dat hij gebonden is wijst ze hem kwaad af.

Cupido

Dan neemt wraak door zich op internet bij het chatten als Anna voor te doen, en aldus Larry (Clive Owen) op te geilen in een erg geestige scène. Hij regelt een afspraak voor hen, en hoewel Larry dat eerste afspraakje volkomen verkeerd begint, vloeit er toch een relatie uit voort. Sindsdien noemen ze Dan spottend Cupido. Ja, het kan vreemd lopen met de liefde.

Het viertal ontmoet elkaar -weer maanden later- voor het eerst op een foto-expositie van Anne, wat voor de mannen aanleiding is met elkaar vriendinnen te flirten. Wat er vervolgens gebeurt ligt voor de hand: er wordt stuivertje gewisseld, en niemand wordt er beter van.

Vacuüm

Die partnerruil mag dan weinig verrassend zijn, hij is ook erg ongeloofwaardig wanneer je bedenkt dat Closer in Londen speelt en alle personages banen hebben waarmee ze voortdurend met anderen in contact komen. Maar nee: het verhaal speelt zich in het vacuüm af, als onder een stolp waar slechts twee stellen leven. Dat maakt de film uiteraard claustrofobisch en confronterend, maar ook erg kunstmatig. Aan alles is te merken dat Closer op een toneelstuk is gebaseerd. dat was ongetwijfeld een goed toneelstuk, met vlijmscherpe dialogen, maar het levert een kunstmatige film op waar je de coulissen bij wijze van spreken nog van ziet, ook al zijn ze weggehaald. En dan wordt ambitieus vooral pretentieus. Maar goed, gezien alle loftuitingen en nominaties voor dit volwassen relatiedrama zijn er genoeg mensen die daar anders over denken.

In 27 zalen

# Niet gezien
Laat maar
Op eigen risico
Niet slecht
Aanrader
Wereldfilm