De zeventigste editie van het gerenommeerde Filmfestival van Cannes is woensdag 17 mei van start gegaan. Tot zondag komen allerlei filmnieuwtjes voorbij, die NU.nl dagelijks zal bundelen.

Alex van Warmerdam maakt tiende speelfilm

Regisseur Alex van Warmerdam werkt aan zijn tiende speelfilm. Het project, dat als werktitel Nummer Tien heeft gekregen, moet in 2018 worden gedraaid. Dat maakte producent Marc van Warmerdam bekend in Cannes.

Over de plot van Nummer Tien wil de producent nog niets zeggen. "De meeste films zijn leuker om te zien als je er van tevoren niets van weet, en dat geldt voor dit project nog nét iets meer dan voor eerdere projecten van Alex." Qua sfeer wordt het een "typische winterfilm". Dat is opvallend, aangezien de regisseur de meeste van zijn films in de zomer draaide.

Verder wordt in de film Nederlands, Duits en Engels gesproken en speelt het verhaal zich af in Nederland en Duitsland. Naar verwachting is het project in de loop van 2019 klaar.

Recordopening voor vijfde deel Pirates of the Caribbean

Het vijfde deel van de filmreeks Pirates of the Caribbean is donderdag in de Nederlandse bioscopen geopend met meer dan 62.000 bezoekers en een opbrengst van 611.000 euro.

Hiermee zet de film de beste opening uit de serie op zijn naam, en de op één na beste opening van een Disney-titel ooit. Alleen Star Wars 7: The Force Awakens trok op de eerste dag meer bezoekers. Drie van de vijf bioscoopgangers in Nederland kochten op Hemelsvaartsdag een kaartje voor Pirates of the Caribbean 5. Dat maakte distributeur Disney op het festival van Cannes bekend.

Poedel uit Netflix-film The Meyerowitz Stories wint Palm Dog

De koningspoedel Bruno, die meespeelt in de Netflix-film The Meyerowitz Stories, heeft vrijdag op het festival van Cannes de Palm Dog gewonnen. De alternatieve prijs wordt sinds 2001 jaarlijks uitgereikt aan de beste hondenrol in een film die voor het festival is geselecteerd.

Bruno was onder kenners al favoriet voor de prijs. The Meyerowitz Stories vertelt over een joodse familie in New York die wordt geconfronteerd met de onderlinge relaties als de pater familias (Dustin Hoffman) in het ziekenhuis belandt. Bruno is de hond van Hoffman.

De jury gaf een speciale vermelding aan alle snuffelhonden van de Franse politie die de afgelopen tien dagen hard hebben gewerkt om het festivalterrein veilig te houden. Vanwege de terreurdreiging is de beveiliging tijdens het festival van Cannes flink opgeschroefd, onder meer met snuffelhonden die tassen doorzoeken.