Buitenlandse partijen hebben veel interesse om te participeren in Blessed Virgin, de nieuwe Franse film die regisseur Paul Verhoeven gaat maken. 

Dat heeft producent Saïd Ben Saïd van SBS Productions gemeld op het festival van Cannes. Hij probeert op de markt van Cannes partijen te vinden die het project mee willen financieren.

Blessed Virgin wordt de tweede film die de Franse producent maakt met de Nederlandse regisseur. Eerder leverden zij samen de thriller Elle af, die vorig jaar de competitie van Cannes haalde.

Blessed Virgin vertelt het levensverhaal van de lesbische non Benedetta Carlini, die in de renaissance leefde in een klooster in Italië. Voor het project werkt Verhoeven weer samen met zijn vaste scenarist Gerard Soeteman (Turks Fruit, Soldaat van Oranje, Zwartboek).

Schok

"Paul en Gerard werken momenteel heel hard aan de voltooiing van het script”, vertelt de producent. Na de zomer moet het scenario klaar zijn; Ben Saïd hoopt op het festival van Toronto de deals waar hij nu over praat concreet af te sluiten. Als alles loopt zoals gepland, wordt Blessed Virgin in de winter gedraaid in Toscane en Frankrijk.

Of de film controversieel wordt, durft Ben Saïd nog niet te zeggen. “Paul is niet iemand die schokt om het schokken. Hij is alleen iemand die zaken die bij het leven horen, zoals seks of geweld, niet uit de weg gaat. Dat kan soms voor sommige mensen al te veel zijn.”

De hoofdrol wordt vertolkt door de Belgische actrice Virginie Efira. Het is nog niet duidelijk of er Nederlandse acteurs voor het project worden gevraagd. “We gaan de andere rollen pas casten als het script af is”, legt hij uit. “Maar het wordt een Franstalig project, dus het zou alleen een Nederlandse acteur kunnen zijn die de Franse taal goed machtig is.”

Samenwerking

De Franse producer is nog op zoek naar een Nederlandse coproducent voor het project. De Nederlandse editor Job ter Burg, die eerder Zwartboek en Elle deed met Verhoeven, wordt verantwoordelijk voor de montage van Blessed Virgin.

De samenwerking met Verhoeven is SBS Productions erg goed bevallen. “Paul is een regisseur die heel erg zijn eigen plan trekt”, legt Ben Saïd uit. “Dat levert eigenlijk altijd films op die ik zelf als bioscoopbezoeker ook zou willen zien. De eerste versie van Elle was exact de film die ik voor ogen had; dat werkt heel fijn samen.”

De Franse thriller, over een vrouw die op zoek gaat naar haar verkrachter, trok wereldwijd ruim twee miljoen bezoekers. De meeste bezoekers werden getrokken in Frankrijk, Nederland en de VS. “We waren heel blij met de ontvangt van de film. We wisten van tevoren dat het geen gemakkelijk onderwerp was, en dat we niet de cijfers zouden gaan halen van bijvoorbeeld Zwartboek.”

Project

Er is nog een ander concreet project dat de Nederlandse filmer en de producent voorbereiden, een oorlogsdrama dat zich in Lyon afspeelt. “Maar daarvoor zijn we ons nog aan het documenteren. Paul is nog erg aan het zoeken naar de insteek waarmee hij dat verhaal wil vertellen. Bovendien wordt die film vermoedelijk duurder dan Blessed Virgin.”

Naar verwachting is de nieuwe film van Verhoeven pas begin 2019 in de Nederlandse bioscopen te zien.