De Britse acteur Roger Moore is overleden aan de gevolgen van kanker. Hij speelde jarenlang het personage James Bond in de gelijknamige films. Moore werd 89 jaar oud.

"Met diepe pijn in ons hart laten wij weten dat onze vader, Sir Roger Moore, vandaag is overleden", zeggen zijn kinderen Deborah, Geoffrey en Christian in een verklaring op Twitter. "Dankjewel voor wie je was en dat je zo speciaal was voor vele anderen." Volgens de kinderen zag Moore het ambassadeurswerk dat hij deed voor Unicef uiteindelijk als zijn grootste prestatie.

De acteur overleed in Zwitserland. Hij wordt in privésfeer begraven in Monaco. 

Moore speelde tussen 1973 en 1985 in zeven verschillende James Bond films. Hij was de derde acteur die de befaamde geheim agent vertolkte.

Moore trouwde in totaal vier keer en laat drie kinderen achter. De acteur werd in 1999 geridderd en kreeg in 2008 een ster op de bekende Hollywood Walk of Fame.

Roger Moore overleden: zijn hoogtepunten
74
Roger Moore overleden: zijn hoogtepunten

Carrière

Moore begon zijn carrière als model en stroomde daarna pas door naar de televisiewereld. In 1949 was hij voor het eerst op tv te zien, in The Governess. In 1954 kreeg hij een contract van filmstudio MGM, later voegde hij zich bij Warner Bros.

Eind jaren vijftig brak Moore door met zijn rol in de televisieserie Ivanhoe. Nog bekender werd hij aan het begin van de jaren zestig, toen hij het personage Simon Templar speelde in de televisieserie The Saint.

Nadat Sean Connery in 1966 aangaf nooit meer James Bond te willen spelen, mocht acteur George Lazenby het proberen. Connery keerde daarna eenmalig terug in Diamonds are Forever in 1971, maar daarna was Moore aan de beurt. Zijn eerste Bond-film was Live and let Die. Hij sloot af met A View to a Kill in 1985.

Een van zijn laatste rollen speelde Moore in de televisiefilm The Saint

Pierce Brosnan

Verschillende bekenden van Moore uit de filmwereld, onder wie een van zijn Bond-opvolgers Pierce Brosnan, reageerden verdrietig op de dood van de acteur. 

"Je was een fantastische James Bond; een die de weg voor mij plaveide. De wereld zal jou en je unieke gevoel voor humor missen de komende jaren", schrijft Brosnan op Facebook. De acteur mocht zich tussen 1995 en 2002 vier keer James Bond noemen.

Volgens filmproducenten Michael G. Wilson en Barbara Broccoli vond Moore de rol van Bond opnieuw uit "met vaardigheid, charisma en humor". 

George Lazenby, die één keer de rol van Bond speelde in On Her Majesty's Secret Service in 1969, laat weten: "Ik vond Roger leuk, hij was een authentieke vent, echt een goede man."