Teleurstellende tweede sequel rond de vampierdoder Blade, Wesley Snipes is nog humorlozer, het verhaal nog wezenlozer.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

De tweede Blade-film was zo'n zeldzame sequel die het origineel evenaarde, zo niet overtrof. Dat was te danken aan Guillermo Del Toro, het eigenwijze Mexicaanse genie dat later het nog betere Hellboy zou maken. Na die bloederige traktatie valt Blade Trinity bitter tegen. De aaneenschakeling van vampier- en actiefilmclichés is nauwelijks op een origineel idee te betrappen.

Nightstalkers

Dat Wesley Snipes de vampierjager Blade als een norse stoere eenling speelt draagt ook al niet bij aan het amusement. Voor de vrolijke noot moet grappenmaker Ryan Reynolds zorgen, die met een onmogelijk gezichtsbeharing en de idiote naam Hannibal King deel uitmaakt van de Nightstalkers, die ook al op vampiers jagen. Een andere 'aanwinst' is Jessica Biel als Abigail Whistler, de dochter van de in deel 2 vermoorde Whistler. Haar wapenuitrusting bevat onder meer een iPod, aangezien ze vampiers graag op haar zelfgekozen soundtrack neermaait.

iPod-commercial

Dat maakt Blade tot de luidruchtigste iPod-commercial ooit. En de langste, want de regisseur is verzot op het sleetse stijlmiddel slowmotion. Als Blade Trinity op gewone snelheid zou worden afgedraaid was hij zeker een kwartier korter geweest, wat het verhaal vast ten goede was gekomen. Ach ja, het verhaal nog maar even: de opgejaagde vampiers graven op zoek naar versterking de oude oervampier Dracula maar weer eens op, dit keer vanonder een piramide. De opgepompte oervampier heet heel hip Drake, wat klinkt alsof hij in The Bold and Beautiful speelt- en zo ziet hij er ook uit.

Esperanto

Toegegeven, zo slecht als onlangs Resident Evil: Apocalypse is deze sequel niet. De scène waarin Dracula een vampier-souvenirwinkel aan diggelen slaat is leuk bedacht, net als het gebruik van Esperanto als voertaal in de fictieve stad. Maar die zeldzame vondsten worden weer volkomen teniet gedaan door de bloedeloze dialoog voor het slotgevecht:
Drake: "Blade, are you ready to die?"
Blade: "I was born ready, motherfucker!"
Een confrontatie die met dergelijke stoere mannenclichés begint kan alleen maar verliezers opleveren.

Het Parool: "een computerspel op de automatische piloot (..) Wesley Snipes speelt de titelrol alsof hij pas een nieuw kunstgebit heeft"
De Volkskrant: "geen cliché blijft ongebruikt"
In 80 zalen

# Niet gezien
Laat maar
Op eigen risico
Niet slecht
Aanrader
Wereldfilm