Aanstekelijke zwarte humor rond vijf personages wier onfortuinlijke belevenissen om kwart over elf 's avonds fataal samenvallen.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Een jongen zit aangeschoten achter het stuur als er plots iemand van het viaduct op zijn auto valt. Een man ontdekt een verminkt lijk op de begraafplaats waar hij zijn hond aan het uitlaten is. Een meisje speelt uit winstbejag twee jongens tegen elkaar uit met het verhaal dat ze zwanger is van hen. Een jongen overvalt een avondwinkel waarvan hij het personeel maar al te goed kent. En een groepje opgeschoten jongens terroriseert op een joyride verkeersmeubilair, totdat ze tegen een overstekend meisje ruw tot stilstand komen. Vijf losse verhalen, die in 11:14 op datzelfde duistere tijdstip samenkomen in een kosmisch toeval. Hoewel, toeval: geen verhaal blijkt op zichzelf te staan.

Afknijpen

De gimmick van 11:14 is dat de vijf gelijktijdige verhalen niet door elkaar worden gesneden, maar achter elkaar worden verteld. Deze niet-chronologische vertelwijze is natuurlijk al vaker gebruikt (Pulp Fiction, Go), maar mits goed uitgewerkt overstijgt zo'n opzet de status van gimmick en levert het een vermakelijke vertelling op waarbij de kijker aan het puzzelen slaat. Zo ook in 11:14, het regiedebuut van Greg Marcks, die veel zwarte humor in zijn hippe thriller heeft gestopt. Want een van de joyriders moet zijn poging uit het raam te pissen bekopen met een wel heel radicale wijze van afknijpen. En alsof dat nog niet erg genoeg is moet zijn vriend terug naar de plek des onheil om het afgenepen lid van de ontmande jeugdvandaal te gaan zoeken.

Gimmick

Minder sterk is dat de personages in panieksituaties voortdurend nét de verkeerde beslissing nemen. Niet zozeer omdat ze dom zijn, maar omdat het anders het zorgvuldig geconstrueerde script in duigen zou vallen. Op zulke momenten wordt het verhaal weer even een gimmick. Maar die tekortkoming wordt weer aardig goedgemaakt door gedegen spel van onder meer Hilary Swank, Patrick Swayze en Rachael Leigh Cook. Voorts zijn er rollen voor Colin Hanks (de zoon van Tom) en Henry Thomas (het jochie uit E.T.). En 11:14 is zeker beter dan Blade Trinity, die in tien keer zoveel zalen uitgaat.

Het Parool: "knappe galgenhumor"
De Volkskrant: "hip debuut"
In 8 zalen

# Niet gezien
Laat maar
Op eigen risico
Niet slecht
Aanrader
Wereldfilm