Knappe biopic over de onuitstaanbare komiek Peter Sellers blijft aan de oppervlakte hangen- wat bij een karakterloos personage als Sellers onvermijdeljk is.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Aan biopics geen gebrek deze winter: na eind vorig jaar Finding Neverland gaan deze week de Howard Hughes-biopic Aviator uit, plus The Life and Death of Peter Sellers. En dan krijgen we volgende maand ook nog Ray, over soul-legende Ray Charles.

Howard Hughes is minder bekend, dus kan Scorsese flink uitpakken zonder betreden paden te bewandelen. Van Peter Sellers is het werk uiteraard beter bekend -wie zag hem nooit stuntelen als inspecteur Clouseau in een Pink panther- en ook zijn privé-leven is breed uitgemeten. Sellers was een onuitstaanbare driftkikker die zijn eerste vrouw in de steek liet voor zijn nieuwbakken roem. Want nadat Sophia Loren hem had afgewezen viel hij op kinderlijk verliefde wijze voor Britt Ekland.

Moederskindje

Life and Death doet er niet moeilijk over: Sellers (prachtrol van Geoffrey Rush) is volgens de maker zijn hele leven een kind gebleven. Een moederskindje nog wel, want alleen van zijn wrede ambitieuze moeder neemt de komiek raad aan. Zelf is hij ook een nare vader: wanneer zijn zoontje pa's nieuwe auto in een goed bedoelde actie bekladt, trapt pa Sellers alle speelgoedautootjes van zijn zoon kapot. Wanneer zijn eerste vrouw (Emily Watson) haar man daar 's avonds op aanspreekt valt hij terug op een kinderlijk typetje. Daar kan ze dan nog om lachen, maar al snel is ze "die kleine jongen helemaal zat". Sellers kan niet tegen afwijzingen en verontschuldigen is er helemaal niet bij. Hij maakt zijn fouten liever goed met absurd grote gebaren, waarvoor hij diep in de beurs tast.

Lucifersdoosje

Valt er privé nauwelijks om Sellers te lachen, als komiek was hij wel een genie. Het knappe van Geoffrey Rush is dat hij Sellers ook overtuigend speelt in overbekende rollen als Clouseau en Dr. Strangelove. Briljant is de scène waarin Sellers inspiratie vindt in een lucifersdoosje en tijdens een vliegreis in Clouseau verandert, tot verbijstering van de stewardess. En al even hilarisch de scène waarin Sellers, met de outfit én de stem van Dr. Strangelove, met zijn moeder luncht. Dan wordt duidelijk waarom de nukken van deze verknipte komiek werden getolereerd, althans door regisseurs die hem niet mee naar huis hoefden te nemen. Sellers' tweede vrouw Britt Ekland is hem sneller beu. Want wat moet je met een man die op je kinderwens reageert met "ik heb al twee kinderen, neem er maar een van mij."

Life and Death is een knappe reconstructie, maar Sellers blijft in al zijn complexiteit het oppervlakkigste personage. Maar dat was wellicht juist de essentie van deze man zonder eigenschappen.

Het Parool: "over de acteerprestaties hebben we geen klagen (..) het soort film dat er op papier veelbelovend uitziet maar als film tegenvalt"
De Volkskrant: "ondanks de psychologie van de koude grond is Peter Sellers zeer de moeite waard (..) vooral door het fenomenale acteren van Geoffrey Rush"
In 11 zalen

# Niet gezien
Laat maar
Op eigen risico
Niet slecht
Aanrader
Wereldfilm