Prachtige biopic over Howard Hughes, veeelzijdig talent en notoir neuroot. Met een sterke hoofdrol van Leonardo DiCaprio.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Het fenomeen Howard Hughes is in Nederland nauwelijks bekend. Jonathan Demme maakte in 1980 weliswaar een fraaie film over de oudere Hughes, getiteld Melvin and Howard, maar die was alleen op het Filmfestival Rotterdam te zien. Die onbekendheid komt The Aviator echter alleen maar ten goede: nu kan de toeschouwer nog beter meeleven met het meeslepende en bizarre leven van Hughes.

Hell's Angels

Want bizar was dat leven zeker. De Texaan Hughes (de met een Golden Globe bekroonde Leonardo DiCaprio) was al op jonge leeftijd een steenrijke wees, toen hij als enig kind de olie-miljoenen van zijn ouders erfde. Met dat kapitaal toog hij naar Hollywood, om een film te maken. Niet zomaar een film: een actiefilm, Hell's Angels, die zijn passie voor vliegtuigen zo natuurgetrouw mogelijk moest vastleggen. Desnoods deed hij zelf stunts, want bang was Howard niet. Althans: niet in een vliegtuig; wél voor deurknoppen, want Hughes had smetvrees en vele andere fobieën. Maar daar zou hij pas later echt last van krijgen.

Wolken als volle borsten

Want voordat Hughes zich als wrak in zijn eigen screeningruimte zou verschansen, genoot hij met volle teugen van al wat Hollywood te bieden had. Hij had relaties met actrices als Katherine Hepburn (geweldig gespeeld door Cate Blanchett) en Ava Gardner en papte tussendoor aan met starlets en sigarettenmeisjes. Het megalomane filmproject vestigde zijn reputatie: eerst omdat de kosten volkomen uit de hand liepen door Hughes perfectionisme- hij wachtte gerust wekenlang met zijn gehele crew op "wolken als volle borsten". En daarna omdat de duurste film tot dan toe een kassucces werd.

Push-up bh

Maar behalve filmmaker en rokkenjager was Hughes ook een luchtvaartpionier die regelmatig vliegrecords verpulverde. Die waaghalzerij vormt natuurlijk een fraaie dramatische tegenstelling met de fobieën die zijn sociale leven regelmatig volkomen ontwrichtten. Tussendoor ontwierp de aërodynamische specialist ook nog de eerste push-up bh. Stof genoeg voor een meeslepende biopic en Scorsese weet dan ook drie uur te boeien. De oudere Hughes toont hij bewust niet, want daarvoor oogt DiCaprio ook te jong. Scorsese had ook wel iets minder tijd mogen uittrekken voor de hoorzittingen waarvoor een opvallend fitte vlak na een zenuwinzinking Hughes in het beklaagdenbakje moest verschijnen. En de verklaring van Hughes smetvrees neigt naar amateurspsychologie (het komt door zijn moeder, begrijpen we uit de openingsscène) maar verder valt er weinig op deze verpletterende filmervaring aan te merken.

Het Parool: "teleurstellend resultaat (..) de acteurs valt dat niet aan te rekenen (..) spectaculair ogende, maar inhoudelijk ernstig gemankeerde film"
De Volkskrant: "visueel spektakel"
In 74 zalen

# Niet gezien
Laat maar
Op eigen risico
Niet slecht
Aanrader
Wereldfilm