Spannende Duitse thriller rond uit de hand lopend experiment

Onlangs zond de BBC een reportage uit over een experiment dat voor het eerst begin jaren zeventig werd gehouden. Bij dit gedragsonderzoek werd een groep vrijwilligers verdeeld in 'gevangenen' en 'bewakers'. Het experiment liep al snel uit de hand.

Hetzelfde gebeurt in de Duitse thriller
Experiment

Claustrofobisch

De toeschouwer maakt het experiment mee door de ogen van Tarek (Moriz Bleibtreu uit Lola Rennt). Deze parttime journalist en fulltime taxichauffeur hoopt met een artikel over het experiment definitief de overstap naar de journalistiek te kunnen maken. Een complicatie daarbij is dat Tarek net voor zijn twee weken opsluiting een meisje ontmoet. Dat leidt tot veel wegdromen in de cel en scènes waarbij haar wederwaardigheden (in Zandvoort!) worden gevolgd.

Dan ontsnapt ook de toeschouwer even aan de steeds claustrofobischer wordende gevangenissituatie. Wat helaas het effect van de film deels teniet doet, want eigenlijk dient de toeschouwer zich net zo onbehaaglijk als de gevangenen te voelen. Dat neemt niet weg dat Experiment een beklemmende thriller is, die een dertig jaar oud experiment overtuigend nieuw leven weet in te blazen.

Het ParoolDe Volkskrant

In 8 zalen