Zwanenzang van Aaliyah is een luidruchtige vampierfilm

R&B-zangeres Aaliyah had haar eerste grote filmrol na Romeo Must Die net min of meer afgerond toen ze vorig jaar zomer met een vliegtuigje verongelukte.
Queen of the Damned

De echte hoofdrol is voor Stuart Townsend, als de vampier Lestat. Die naam zal wellicht bekend voorkomen: de bloedzuiger uit de Vampire Chronicles van Anne Rice werd eerder vertolkt door Tom Cruise, in Interview With The Vampire. Lestat heeft na een lange slaap zijn heil gevonden in de gothic muziek van tien jaar terug.

Bezweringen

Een aardige vondst, want tussen de bleke Gothic-types valt een vampier nauwelijks op. Maar Lestat had beter in de jaren tachtig kunnen ontwaken, toen de New Wave de muziek en de mode beheerste. Had de vampier zich ook prima bij thuis gevoeld en had hij minder lang hoeven dutten.

Maar goed, de vampier wordt in een oogwenk rockster en tart het noodlot door bezweringen in zijn teksten en videoclips te verstoppen. Door deze bezweringen wordt Akasha (Aaliyah), de Koningin der Verdoemden, tot leven geroepen.

Vampier-flauwekul

Een onzinnig uitgangspunt, dat ook niet erg consequent is uitgewerkt. Queen of the Damned is alleen uiterlijk vertoon en heeft daardoor de diepgang van een videoclip. Daardoor was het een toepasselijke springplank voor een R&B-zangers geweest. Het mocht niet zo zijn en daardoor is het luguber de dode Aaliyah een ondode te zien spelen. Townsend gaat enthousiast mee in de vampier-flauwekul, maar Lena Olin voelt zich duidelijk niet op haar plaats in deze luidruchtige en van special effects aan elkaar hangende bombast.

Het ParoolDe Volkskrant

In 11 zalen