Netflix-films kunnen toch niet meedingen naar de prestigieuze filmprijs Gouden Palm tijdens het filmfestival van Cannes, dat net is begonnen.

Dat heeft de juryvoorzitter woensdag bekendgemaakt, meldt het Franse persbureau AFP.

Een opmerkelijke beslissing, gezien twee titels van de Amerikaanse streamingdienst (Okja en The Meyerowitz) wel in de eindronde van dit jaar waren opgenomen. De festivalorganisatie liet woensdag nog weten dat beide films dit jaar in de competitie mochten blijven, maar meldde dat het beleid voor volgend jaar wel zou worden aangepast.

Met ingang van 2018 wordt het verplicht dat films uit de competitie na het filmfestival worden gedistribueerd naar Franse bioscopen. De Amerikaanse betaalzender weigert de titels in de Franse bioscopen uit te brengen, iets dat het festival wel wil.

Weigeren

Juryvoorzitter Pedro Almodovar hield voorafgaand aan het festival een pleidooi voor de bioscoopervaring. Hij reageerde hiermee op de controverse rond de twee titels.

"Ik ben niet bang dat Netflix en bioscoop niet naast elkaar kunnen bestaan", aldus Almodovar. De Spanjaard beklemtoont echter dat publiek de kans moet krijgen films te zien op een groot doek.

"Netflix is niet voor iedereen toegankelijk. Als wij een titel bekronen, dan moeten mensen naar een bioscoop kunnen gaan om die film te gaan kijken. Het scherm moet niet kleiner zijn dan de stoel waar je in zit. Je moet overdonderd kunnen worden; je moet je klein en nietig kunnen voelen van de beelden die je te zien krijgt."

Ook collega-jurylid Will Smith reageerde op de rel: "Ik heb kinderen thuis van 16, 18 en 24: die zijn verslaafd aan Netflix. Maar ze gaan óók twee keer per week naar de bioscoop. Het zijn twee totaal verschillende kanalen die allebei hun bestaansrecht hebben."

Adam Sandler

Okja is de nieuwe film van de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho. Okja is de naam van een dier dat dreigt te worden ontvoerd door een grote multinational. Een jong meisje probeert die ontvoering te voorkomen.

The Meyerowitz Stories is de nieuwe film van Noah Baumbach, met hoofdrollen voor Adam Sandler, Emma Thompson en Ben Stiller. The Meyerowitz Stories gaat over een uiteengevallen familie die in New York bijeenkomt voor hun vader.