Recensieoverzicht: King Arthur is 'hyper' en 'typisch Guy Ritchie'

Charlie Hunnam speelt in de nieuwste film van Guy Ritchie de Britse regent Arthur bekend uit verschillende mythologieën. De recensenten worden het niet met elkaar eens: de een geeft één ster, terwijl de ander vier sterren geeft.

Telegraaf - drie sterren

"Razendsnelle montages met een pompende soundtrack vatten delen van het verhaal samen, maar verbeelden soms ook mogelijke gebeurtenissen die uiteindelijk niet plaatsvinden. Met flashbacks wordt de tijdlijn nog wat verder door elkaar gehusseld. Intussen zijn Arthur en zijn vriendenclubje geen edelen met een onbesmet blazoen, maar meer omhooggevallen straatschoffies met de babbel die daarbij hoort. Charlie Hunnam (Sons of Anarchy) doet het als actieheld best aardig en komt ook met humor weg. Toch mist hij (nog?) de emotionele diepte die Jude Law bijvoorbeeld wel in zijn schurkenrol weet te leggen, al meet deze acteur Vortigerns zielenroerselen dan wel weer heel breed uit."

Volkskrant - twee sterren

"Ritchies bekende loeisnelle montages, het heen en weer gespring in de tijd en de opgefokte muziek verdoezelen dat het script feitelijk maar weinig verrassingen heeft. Ritchie dient alles zo hyper op dat er soms amper een touw is vast te knopen aan de stortvloed aan beelden. (...) Nu was maat houden nooit zijn sterkste punt, maar hier maakt hij het wel heel bont. De film is grimmig en kil op het overdrevene af. Je zou zelfs gniffelend kunnen concluderen dat zelfs de enorme monsterdieren uit proportie zijn. Maar dat maakt de film nou weer net níét zo bespottelijk als het klinkt."

Lees de hele recensie

AD - vier sterren

"Ritchie toont vervolgens in vogelvlucht het groeiproces van Arthur. Hoe hij genadeloze levenslessen moet doorstaan om te kunnen overleven in het harde criminele milieu waar hij zich wel thuis voelt. (...) Ritchie maakte van zijn Arthur-legende een inventief en gedurfd spektakel, vol elementen uit de fantasywereld, zoals afzichtelijke monsters. Zijn aanpak levert een soms warrig, maar bijzonder fascinerend filmavontuur op."

NRC - een ster

"King Arthur is een typische Guy Ritchie-film: hij past hier dezelfde hyperbolische stijl toe als in zijn gangsterfilms en de hoofdpersonen zijn plat pratende ‘lads’ die moderne straattaal bezigen, met woorden als ‘bollocks’. De muziek van componist Daniel Pemberton is veelal elektronisch - de aanstaande koning Arthur (Charlie Hunnam) vecht op techno. (...) Als de ergernis eenmaal de overhand heeft, is er geen redden meer aan en schieten talloze vragen door je hoofd. Waarom schmiert Jude Law zich zo door zijn rol heen, waarom is er opeens een moderne folksong en waarom moet alles zo Tarantino-esk door elkaar gehusseld worden?"

Lees de hele recensie

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie