Filmfestival Cannes past regels aan voor inzending van Netflix-films

Het filmfestival in Cannes gaat met ingang van volgend jaar het reglement aanpassen voor de inzending van Netflix-films.

Dit is een gevolg van de controverse die is ontstaan rond de Netflix-films Okja en The Meyerowitz Stories die dit jaar in de competitie zijn opgenomen en kans maken op een Gouden Palm.

Uit de hoek van de Franse filmindustrie krijgt het filmfestival kritiek, want beide films komen na de wereldpremière in Cannes niet uit in de Franse bioscopen en zijn daarmee alleen voor Netflix-abonnees te zien. Het filmfestival zegt het te betreuren dat hierover geen overeenstemming met Netflix is bereikt.

De festivalorganisatie liet woensdag weten dat beide films dit jaar in de competitie blijven, maar past het beleid wel aan. Met ingang van volgend jaar wordt het verplicht dat films uit de competitie na het filmfestival worden gedistribueerd naar Franse bioscopen.

Ontvoerd

Okja is de nieuwe film van de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho. Okja is de naam van een dier dat dreigt te worden ontvoerd door een grote multinational. Een jong meisje probeert die ontvoering te voorkomen.

The Meyerowitz Stories is de nieuwe film van Noah Baumbach, met hoofdrollen voor Adam Sandler, Emma Thompson en Ben Stiller. The Meyerowitz Stories gaat over een uiteengevallen familie die in New York bijeenkomt voor hun vader.

Lees meer over:
Tip de redactie