Overbodige, kunstmatig gemoderniseerde remake van klassieker uit 1966. Zelfs de charmes van Jude Law kunnen de film niet redden.

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Alfie (Jude Law) leeft als Brit in New York en daarmee als God in Frankrijk. Hij leeft voor vrouwen, heeft zijn charmes en zijn Vespa mee en kan van zijn baantje als limousinechauffeur opvallend dure pakken kopen. Zakelijk gezien droomt hij ervan ooit een eigen bedrijfje te beginnen met zijn beste vriend, maar dat weerhoudt hem er niet van om met diens vriendin in bed te duiken. Alfie is kortom een male chauvinist pig, en dat je niet binnen het kwartier een hekel aan hem hebt komt omdat hij gespeeld wordt door Jude Law, die de toeschouwer guitig aankijkt terwijl hij recht de camera commentaar levert.

Big Ben

Dat truucje werkte in 1966 nog prima, toen Michael Caine de rokkenjager speelde. Veertig jaar later moest er meer maatschappelijke relevantie bij verzonnen worden, en dus krijgt Alfie na een half uur zijn trekken thuis. Eerst wordt hij gedumpt door zijn meest vaste vriendinnetje Marisa Tomei, die het beu is om als een Holiday Inn (voor de snelle hap en het warme bad) te worden behandeld. Van de weeromstuit krijgt de moderne Casanova last van impotentie, en dan blijkt er ook nog een knobbeltje op zijn Big Ben te zitten. Dan zitten we allang niet meer naar een komedie te kijken, ondanks een rare penisdokter met Duits accent. Tot overmaat van ramp moet Alfie ook nog een one-night stand naar de abortuskliniek begeleiden.

Duizelingwekkende décolleté

Alfie is hierdoor geen vrolijke mannelijke variant op Bridget Jones maar een komedie die de kijker straft door zijn held door een hel te laten gaan. En de toeschouwer ook nog manipuleert: zodra het minder gaat regent het meteen pijpenstelen en klinkt er droevige muziek. Wanneer het daarna weer beter gaat schijnt de zon weer en worden we geacht weer vrolijk mee te leven met de luchtige avonturen van Alfie. Het resultaat is een manipulatieve komedie, die maatschappelijk bewustzijn met moralisme verwart. De enige diepgang in Alfie zit in het duizelingwekkende décolleté van Susan Sarandon, een rijpe minnares die de eerste Alfie nog heeft meegemaakt. Maar Sarandon en de charme van Jude Law kunnen niet verhullen dat Alfie anno 2005 niet meer werkt.

Het Parool: "moralistische komedie (..) gedateerd (..) deprimerend voorbeeld van Hollywood-recycling"
De Volkskrant: "de moralistische kant van de vertelling krijgt nooit de overhand (..) innemende poseur"
In 25 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm