Smakelijk kort-door-de-bocht korreltje-zout-avontuur met Nicolas Cage als schatzoeker die de Da Vinci Code niet nodig heeft om zijn doel te bereiken.

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Het ongekende succes van dan Browns' Da Vinci Code leidt later dit jaar tot de onvermijdelijke filmversie, maar National Treasure is die avonturenfilm te snel af. Volgens de makers van National Treasure is dat geen kwestie van schaamteloos inhaken: ze hadden de opnames al gepland toen de Da Vinci Code nog een bestseller moest worden. Dat neemt niet weg dat National Treasure sterk doet denken aan de Da Vinci Code: ook nu wordt er naar hartelust populair wetenschappelijk verantwoord geplunderd uit de schatkamer van de geschiedenis, en leidt de ene raadselachtige aanwijzing tot de volgende, bij voorkeur op objecten die bij iedereen bekend zijn.

Vrijmetselaars

Benjamin Gates (Nicolas Cage als een moderne nazaat van Indiana Jones) zoekt al sinds zijn jeugd naar de schat van Tempeliers, die volgens de overlevering door Kruisvaarders uit het Midden-Oosten is gehaald. De Vrijmetselaars, die dol waren op codes en geheimen, hebben de schat vervolgens ergens in Amerika verborgen. Aan het begin van National Treasure is Gates met zijn compagnons Howe (Sean Bean) en Riley (Justin Bartha) op Antarctica ene 'Charlotte' op het spoor. Dat blijkt een schip te zijn waarop een meerschuimen pijp de volgende aanwijzing bevat. Hardop denkend komt Gates binnen een paar minuten tot de onomstotelijke conclusie dat er een kaart moet staan op de achterkant van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring. Mocht u dat kort door de bocht vinden, Howe vindt dat niet: als dank voor Gates' denkwerk laat hij hem met Riley voor dood achter op het poolijs.

Prettige gepresenteerde onzin

Maar Gates en Riley zijn te slim om zo simpel dood te gaan. Ze benaderen de conservatrice (Diane Kruger) van het museum waar de Onafhankelijkheidsverklaring om haar te waarschuwen voor mogelijke diefstal door Howe. Uiteraard gelooft deze de fantastische verhalen niet, waarop Gates dan maar besluit het kostbare document zelf te stelen voor het in handen komt van de onbetrouwbare Howe. Mocht u hier al afhaken dan was u vast ook geen fan van The Da Vinci Code. National Treasure houdt de vaart er goed in om over de vele onwaarschijnlijkheden en toevalligheden heen te springen, en de charme van Cage en nieuwkomer Bartha maakt ook veel goed. De Amerikanen ging al massaal plat voor deze vermakelijke en prettige gepresenteerde onzin en hier zal het niet anders zijn. Dat is van harte gegund aan een sympathieke avonturenfilm waarin de helden het nu eens niet van spier- of vuurkracht moeten hebben, maar van hun denkvermogen.

Het Parool: "met antiquairjargon doorspekte mopje Indiana Jones annex Lara Croft"
De Volkskrant: "dwaas amusement (..) meedenken is zinloos"
In 96 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm