AMSTERDAM - De zich voortslepende ruzie rond het filmproject Soldaat van Oranje 2 heeft er toe geleid dat de film er niet komt. De geldschieters hebben ervoor gekozen hun geld terug te laten storten in verband met problemen tussen de Amsterdamse financieringsmaatschappij Arteco en filmproducent Rob Houwer. Dat heeft Arteco Filmbeheer woensdag bekendgemaakt.

Een woordvoerder van Arteco zei dat alle investeerders hun geld terug willen omdat er geen garantie kon worden gegeven dat de film er zou komen. De geldschieters konden ervoor kiezen met een andere producent in zee te gaan, maar volgens Arteco wil Houwer daar niet aan meewerken.

Dinsdag dient een kort geding, waarmee Houwer juridisch wil laten vastleggen dat hij de rechten voor de film bezit. Hij zegt dat de rechten weer aan hem toebehoren, omdat Arteco, die de rechten verwierf toen de financiering rond was, vorige maand het contract met hem ontbond. Houwer wil op dit moment geen commentaar geven op de beslissing van de investeerders. Hij wacht eerst het vonnis van de rechtbank af.

Inleg

De meer dan duizend geldschieters verliezen elk ruim 1300 euro. Dat is 12 procent van hun inleg. Volgens Arteco gaat het om een standaardbedrag. Het wordt van de inleg afgetrokken om de oprichting en het beheer te bekostigen van de Commanditaire Vennootschap die de film zou financieren.

Soldaat van Oranje 2 had over Engelandvaarder Erik Hazelhoff Roelfzema moeten gaan, die na de Tweede Wereldoorlog als medewerker van de Verenigde Naties te maken krijgt met de Molukse onafhankelijkheidsstrijd. De Molukse kapingen in de jaren zeventig in Drenthe zouden hem in de film weer met dat verleden confronteren.