Bespottelijk erotische thriller met Heather Graham en Joseph Fiennes

Het schrijversduo
Nicci French
Killing Me Softly

Liefhebbers van het boek zullen het met moeite terugkennen, want van een literaire thriller werd het een erotische thriller waaruit elke subtiliteit zorgvuldig werd weggezeefd. De film eindigt bovendien met een volkomen onwaarschijnlijke ontknoping die essentieel verschilt van die uit het boek.

Stoere man

Het centrale gegeven is wel hetzelfde gebleven. Alice (Heather Graham) leidt een braaf bestaan in Londen. Ze woont samen met een degelijke vriend en werkt bij een bedrijf dat cd-roms en websites ontwerpt (in het boek waren dat nog voorbehoedsmiddelen). Haar gestroomlijnde leventje wordt in een klap van de rails gezet wanneer ze op straat een stoere man ontmoet en meteen met hem in bed duikt.

Dat deze Adam (Joseph Fiennes) haar meteen beklimt is niet zo vreemd: hij is tenslotte bergbeklimmer. Alice schrikt van de heftigheid van deze affaire, maar kan geen weerstand bieden. Dus verlaat ze haar vriend, die op dat moment natuurlijk net met een biertje in zijn hand voetbal zit te kijken en zo het stereotiepe saaie vriendje uithangt. Maar omdat ze vrijwel niets van haar nieuwe minnaar weet, stort ze zich in een avontuur dat wel eens iets te heftig voor haar zou zijn.

Wurgseks

De Chinese regisseur Chen Kaige (Farewell my Concubine) wist blijkbaar niet goed wat hij met het materiaal aanmoest. Hij laat de romance in een volkomen vacuüm afspelen, hoewel de locatie toch echt het centrum van Londen is. Suspense-muziek moet spanning suggereren wanneer deze er niet is.

Het ergste is nog dat Heather Graham alleen overtuigt in haar naïviteit. Je gelooft meteen dat ze voor de eerste de beste ongeschoren bink in een leren jasje valt, maar daarna voel je niet meer met dit domme gansje mee. Zo geeft ze zich voor journaliste uit door een bril op te zetten (echt waar!). En als ze wordt opgewacht in haar appartement door iemand die de tijd heeft gedood met het volroken van een asbak ruikt ze dat niet eens.

Plassen

De erotiek is teruggebracht tot een potje wurgseks voor het Viva-publiek. Het resulteert uiteindelijk in de wat mij betreft nu al klassiek potsierlijke scène waarin Heather vastgebonden ligt op de keukentafel, maar overduidelijk haar handen en armen kan bewegen. Wat doet ze in deze penibele situatie? Zich losrukken? Nee, ze zegt "ik moet plassen!"

En als dan ook dialogen voorbijkomen van het niveau "ons leven begon pas toen we elkaar voor het eerst zagen" terwijl een vriendin van Alice hardop mag verzuchten "wat een cliché", weet je dat je een van de slechtste films van het jaar hebt gezien. Killing Me Softly is alleen te genieten voor wie een avondje onbedaarlijk wil lachen.

Het ParoolDe Volkskrant

In 30 zalen