Braaf en traag melodrama met ingehouden Jim Carrey

Het lijkt wel of Jim Carrey een gespleten persoonlijkheid heeft. Net als de veranderlijke diender die hij neerzette in Me Myself and Irene heeft ook Carrey zelf een vriendelijke en een sardonische kant. Ze leveren totaal andere films op.

De sardonische kant brengt doorgaans meer publiek in de bioscoop, getuige het succes van Carrey's slapstick-komedies. De vriendelijke kant leverde het prachtige The Truman Show op, maar een Oscar-nominatie voor Carrey kon er niet vanaf. Alsof de Academy-leden hem wilden straffen voor zijn luchtiger werk.

Heimwee

Ook met
The Majestic

Maar goed, niet alles was beter in de jaren vijftig: het was ook de tijd van de heksenjacht in Hollywood. Iedereen die ook maar een beetje links van het midden stond dreigde op de Zwarte lijst te komen. Zo ook scriptschrijver Peter Appleton (Jim Carrey), tot zijn eigen verbazing. Verbitterd drinkt hij zich een stuk in zijn kraag en even zien we de sardonische Carrey naar boven komen, als Peter dronken met zijn speelgoedaapje praat.

Oorlogsveteraan

Daarna rijdt hij de rivier in, om met een gewist geheugen aan te spoelen in een stadje dat hem voor een verloren oorlogsveteraan houdt. Hij lijkt namelijk sprekend op een van de vele mannen die niet terugkwamen uit de Tweede Wereldoorlog. Appleton weet niet beter dan dat dit klopt, want behalve zijn geheugen is hij ook zijn portefeuille kwijt. Dus blijft hij in het stadje, waar hij de renovatie van de plaatselijke bioscoop op zich neemt.

The Majestic is een film voor mensen die al veertig jaar verzuchten dat dit soort films niet meer wordt gemaakt. Frank Capra-films als Mr Smith Goes to Washington, waarin James Stewart als rechtschapen anti-held aan het eind een mooie redevoering hield over goed en kwaad.

The Majestic probeert die sfeer weer terug te brengen, maar regisseur Frank Darabont (The Green Mile, The Shawshank Redemption) laat in de twee en half uur die de film duurt het verhaal veel te veel voortkabbelen, om naar een schaamteloos sentimentele climax toe te werken. En Jim Carrey zet een te vlakke hoofdpersoon neer om je bij de les te houden. Zelfs nostalgisch ingestelde ouderen zullen in de bioscoop in slaap dommelen bij The Majestic.

Het ParoolDe Volkskrant

In 5 zalen