Absurde komedie die helaas maar niet leuk wil worden


Human Nature

Deze dwangneuroot wordt gekoppeld aan Lila (Patricia Arquette), een vrouw die in haar puberteit last kreeg van extreme overbeharing en naar het bos is gevlucht. Het leven tussen de dieren beviel de vrouw met de vacht zo dat ze ervan ging zingen. Maar haar paringsdrang dreef haar weer terug naar de beschaafde wereld om een partner te zoeken. De vriendin (Rosie Perz) die haar onthaart weet de perfecte man voor haar: Nathan.

Proefkonijn

Nathan en Lila vormen al snel een gelukkig paar, al houdt Lila haar harige probleempje voor haar man verborgen. Die gaat gelukkig volkomen op in zijn werk: hij is namelijk op een jongen gestuit die door apen is opgevoed.

Deze Puff (Rhys Ifans) is het perfecte proefkonijn voor Nathan. Hij popelt om deze verwilderde zonderling tafelmanieren aan te leren. Nathan wordt geassisteerd door de charmante Gabrielle (Miranda Otto), die hem met haar pittige Franse accent om vage redenen probeert het hof te maken.

Er loopt geen normaal mens rond in Human Nature. Niet zo vreemd als je weet dat het script is ontsproten aan het brein van Charlie Kaufman, die ons met het geniale Being John Malkovich een kijkje in het hoofd van de hoofdpersoon gunde. Human Nature bevat ook vele aanzetten voor hilarische taferelen, maar de film wil vreemd genoeg maar niet leuk worden.

Absurditeiten

Wellicht omdat de wederwaardigheden van de drie hoofdpersonen in flashback worden verteld, zodat de kijker weet waar het op uit zal draaien. De verrassing is dan al snel van de absurditeiten af. En de afstandelijke regie van videoclipmaker Gondry heeft niet hetzelfde resultaat als de vergelijkbare aanpak van Spike Jonze, die van Being John Malkovich een moderne klassieker maakte.

Jammer, want origineel is de film zeker en alleen al om die reden zou hij een aanbeveling verdienen. Ga er dus gerust op eigen risico heen, maar kijk niet vreemd op als het in de zaal doodstil blijft, terwijl de meest absurde taferelen op het doek voorbij trekken.

Het ParoolDe Volkskrant

In 5 zalen