Vijf bioscopen vertonen op 15 mei eenmalig een nieuwe, gedigitaliseerde versie van de filmklassieker Monty Python and the Holy Grail

Met de vertoning wordt de honderdste editie van de filmclub Amongst Friends gevierd, die maandelijks in de theaters plaatsvindt, maakten de bioscopen zaterdag bekend.

Het beroemde Britse komediegezelschap Monty Python maakte The Holy Grail midden jaren zeventig. Het was de eerste film die niet bestond uit losse sketches, maar een concreet verhaal vertelde.

The Holy Grail is een parodie op de legende van Koning Arthur en zijn zoektocht naar de Heilige Graal. Veel scènes behoren tot het beste materiaal dat Monty Python ooit maakte.

Amongst Friends

Amongst Friends ontstond bijna acht jaar jaar geleden in bioscoop Het Ketelhuis in Amsterdam. Het is de "luxe versie" van de sneakpreview; een voorpremière van een film die pas een paar weken of maanden later in de Nederlandse bioscopen te zien is. 

Amongst Friends vindt inmiddels in vijf theaters plaats: in Utrecht (Louis Hartlooper), Leiden (Trianon), Kino (Rotterdam) en Lux (Nijmegen). In september komt hier het Groninger Forum bij als zesde theater.