Barbra Streisand vindt Hollywood behoorlijk seksistisch. Het heeft haar naar eigen zeggen zelfs Oscarnominaties voor de films Yentl en The Prince of Tides gekost.

De 75-jarige zangeres en actrice vertelt in een interview tijdens het Tribeca Film Festival in New York dat haar carrière heeft geleden onder seksisme, schrijft filmblad Variety.

"Er waren veel ouderen", aldus de actrice. "Zij wilden geen vrouwelijke regisseur zien." Streisand regisseerde in 1983 haar eerste speelfilm Yentl, waarin ze ook de hoofdrol speelde. "Ik weet ook niet hoeveel vrouwen een vrouwelijke regisseur wilde zien", voegde ze er op het podium van het filmfestival aan toe.

Volgens Streisand is jaloezie en competitief gedrag deels te danken aan vrouwen die zich tegen "hun eigen geslacht keren".

Gekwetst

Na Yentl nam ze een lange pauze van de industrie. "Ik moet gekwetster zijn geweest dan ik dacht, want ik wilde jarenlang niet regisseren", zegt Streisand. Acht jaar later maakte ze The Prince of Tides als regisseur. Ook daarvoor kreeg ze geen Oscarnominatie.

"Er zijn nog te weinig vrouwelijke regisseurs nu. Ik vind het fantastisch als ik een vrouwennaam op de titelrol zie staan als regisseur en dan wil ik graag dat het goed is."