Japanse spookhuisfilm jaagt de westerse kijker en Sarah Michelle Gellar de stuipen op het lijf. Geslaagde remake door de Japanse regisseur die ook het origineel (Ju-On) maakte. @@@@

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Twee jaar terug kreeg de Japanse horrorfilm Ringu een geslaagde Hollywood make-over als The Ring. De gebeurtenissen waren weliswaar overgeplaatst naar de VS, maar in regenachtig Seattle bleef de nare sfeer gehandhaafd tot aan het allesbehalve happy end. Na het succes van The Ring stortte Hollywood zich op andere Japanse horrorfilms. Een remake van Dark Water (met Jennifer Connelly) staat voor komende zomer gepland, maar vanaf deze week is het al griezelen met The Grudge .

SMG in Tokyo

Opnieuw is er sprake van een geslaagde remake van een Japanse film, Ju-On. Dit keer bleef men letterlijk dichter bij huis: de remake speelt zich wederom af in Tokyo en werd geregisseerd door Takashi Shimizu, de maker van het origineel. De enige knieval naar de westerse kijker is de hoofdrol voor Sarah Michelle Gellar, maar dat maakt de inleving alleen maar makkelijker voor niet-Japanners. Wat de horrorfilm zelf vervolgens weer lastiger maakt voor iedereen met een zwak hart.

Krolse kater

Ex-Buffy Gellar speelt Karen, een verpleegster in opleiding, die stage loopt in Tokyo. Ze krijgt de zorg over een apathische oude vrouw (Grace Zabriskie) toegewezen die in een ogenschijnlijk normaal huis verblijft. Het is er wel een zootje nadat de vorige verpleegster spoorloos verdween, maar bij Karen gaan nog geen alarmbellen rinkelen. De kijker weet echter al dat het niet pluis is in het huis: een vreemd jongetje verschijnt onverklaarbaar en krijst als een krolse kater. Wat gebeurt er precies op zolder? En waarom bewegen er zweverige harige vlekken over het plafond? De enige verklaring is een Japans gezegde over een vloek die heerst in een huis waar iemand op vreselijke wijze is gestorven.

Boe!

The Grudge is in de eerste plaats een traditionele spookhuisfilm, waarin de toeschouwer samen met de hoofdrolspeelster keer op keer opschrikt van onverwachte verschijningen. Wat The Grudge echter boven het conventionele boe!-genre doet uitstijgen is het lastig te verklaren verhaal, dat ook nog eens in een niet-chronologische volgorde wordt verteld. Zo kan het gebeuren dat Bill Pullman in de eerste scène van een balkon zijn dood tegemoet tuimelt, om later in de film weer op te duiken. De kijker krijgt hierdoor maar moeilijk greep op de gebeurtenissen, en dat maakt de film minder voorspelbaar en dus enger. Horrorpuristen die het origineel zagen vinden dat ongetwijfeld enger en dus beter, maar voor de nieuwe kijkers is The Grudge een geslaagde nachtmerrie.

Het Parool: "de regisseur is nog steeds zeer bedreven in het met simpele middelen opwekken van kippenvel"
De Volkskrant: "Shimizu heeft griezeltalent. Alleen komt dat in deze kruising tussen de Japanse en de Amerikaanse cultuur matig tot zijn recht."
In 71 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm