De leden van de vakbond van schrijvers in de VS, de Writers Guild of America (WGA), zijn akkoord gegaan met het uitroepen van een staking. De vakbond ligt al weken overhoop met de vertegenwoordigers van producenten in Hollywood over een nieuw pakket aan arbeidsvoorwaarden.

Bestuursleden van de bond vroegen de leden om toestemming en de bereidheid om een staking uit te roepen als de producenten niet snel de eisen van schrijvers inwilligen. Ruim 96 procent van de leden stemde in met de stakingsplannen, schrijft Deadline.

Volgens de bond hebben producenten in 2016 een recordbedrag van 51 miljard dollar (47 miljard euro) verdiend aan films en series. Schrijvers vinden dat zij nauwelijks hebben geprofiteerd van de winsten.

Zo daalden de inkomens van veel schrijvers voor televisieseries omdat de seizoenen zijn ingekort en ze per aflevering worden betaald. Ze eisen daarom hogere tarieven en een werkgeversbijdrage aan hun zorgverzekering.

Staking in 2007

Een staking van schrijvers in 2007 legde Hollywood maanden plat. Veel televisie- en comedyshows konden niet verder en zenders zonden maandenlang noodgedwongen herhalingen uit van oude programma's.

Toch schaarden veel sterren zich achter de eisen van de schrijvers, die ze vaak onmisbaar noemden voor hun films en shows.